
Bild: Anna Klintasp
Varningstriangeln lyser röd. Två runda kullar avtecknar sig mot gul botten.
Är det ojämn väg utanför butiken i Boda?
Nej då, inte alls. Det är BH-bussen som rullat in – troligen Sveriges enda i sitt slag.
Gänget från hemtjänsten fick en oväntat dyr, men byststödjande, kaffepaus.
– Jag var ute och handlade åt en kund och fick syn på den här konstiga bussen, med bh:ar i alla fönster. Vi fick ju lov att kika in. Det händer inte så mycket här i Boda, förklarar Inger Flood samtidigt som hon provar bakom sammetsdraperierna.
Hon lockade med sig kollegorna hit på kafferasten, alla hängde på utom Stefan som av någon anledning nobbade besöket.
– Jag söker mig till mindre ställen, där folk tycker att det är roligt att jag kommer. Och jag vill ju inte konkurrera med de butiker som finns på orten, säger Ella Logren.
Och i Boda kyrkby norr om Rättvik säljs inga underkläder till vardags. Här finns bara en Coop Nära-butik och en automatisk bensinmack.
När Pralin kommer på besök pågår alltså provningen för fullt. De tre kollegorna kommer alla från Änderåsen och arbetar alla i hemtjänsten här i Boda - ett jobb som ofta kräver ombyte under. Att städa, laga mat och flänga mellan många hushåll är svettigt arbete, konstaterar Anneli Nilsson.
Alla "deras" pensionärer läser Falu-Kuriren, och Pralin är en populär bilaga, så trion blir tvungen att ställa upp och berätta.
– Jag har väl 20 behåar hemma, men använder bara ett par, säger Pernilla Mattsson som hittar en bekväm snygging i de skjutbara hyllorna.
De tre är ense om att det viktigaste är att en behå är skön, men det är ännu bättre om den också är fin.
Det är vår i luften första veckan i april, men kyliga vindar utanför bussen. En gasolkamin värmer kunderna som ju måste klä av sig inpå bara skinnet för att prova. Ella Logren "bläddrar" bland de skjutbara hyllorna och hjälper dem att hitta rätt i denna djungel av omfång runt bröstkorgen och kupstorlekar.
Det var i höstas som hon köpte sitt svartmålade fordon. Tidigare ägare var ett gäng i Umeå som haft den som festivalbuss för att åka på Sweden Rock en gång om året.
– Den var väldigt grabbig från början, men jag rev ut allt, isolerade och inredde, säger Ella Logren.
Nu är insidan klädd i pärlspont, och inredd i en lite boudoiraktig stil med sammetsdraperier med stora tofsar som skyddar för insyn, broderade kuddar och lampetter längs väggarna. En lite ryschigare korsett som ger midja åt en kudde hänger utanför dörren för att locka kunder.
– Burlesk, brukar jag kalla stilen, säger Ella Logen som övernattar längst bak i bussen när hon är på långtur.
I november tog hon körkort för lastbil, och sedan i påskas gör hon rundor i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. Från början hade hon tänkt åka även på vintern, men hala småvägar avskräcker och vid närmare eftertanke nöjer hon sig med att turnera på barmark.
– Jag känner mig lite som en modern zigenare och har pratat med sambon om att bara bo i bussen. Men han har inte nappat, säger hon och skrattar.
Ella Logren har lång erfarenhet av att sälja behåar. Tidigare marknadsförde hon vid home partyn – när någon bjuder hem ett gäng till sig.
Men till sist tröttnade Ella på att bubba omkring på varorna. Det var därför hon skaffade bussen.
– Min dröm är att fler ska göra likadant. Att vi ska kunna köra i karavan, som ett rullande köpcentrum ut i glesbygden, säger hon.
En annan dröm är att tjäna tillräckligt på att sälja andras underkläder för att kunna skapa eget märke – Ella of Sweden skulle det heta. Elenor Logren försöker sälja så närproducerat som möjligt. Ingen syr längre underkläder i Sverige, det blir för dyrt, men hon håller sig till ett europeiskt närområde, det mesta i bussen kommer från Polen och Tyskland.
– Det är skönt att få hjälp att prova, säger Inger Flood som hastar iväg till en kund som ringt om hjälp. Fika hann hon nog inte med under denna rast, men är nöjd ändå, en svart och en gul behå bär hon med sig ur bussen.
Elenor Logren är 43 år, alla säger Ella, utom mamma när hon är arg.
Uppvuxen i Falun. Bor numera i Furudal.
Familj: Sambo och son
Jobb: Hon hoppas kunna leva på bussen i framtiden. Just nu kompletterar hon med att arbeta som textillärare och som personlig assistent. Hon har ett brokigt yrkesliv bakom sig, har jobbat på sågverk, som bartender, barnflicka med mera.
Intressen: "Kompisarna har kallat mig hobbyhäxa, jag föredrar örter framför kemiska mediciner". Leder yogaklasser, har hästar, stickar, virkar.
Hur vet folk att BH-bussen kommer? De sprider det sinsemellan, ibland sätter Ella upp lappar i byns butik, och så annonserar hon på fb-sidan. "Folk delar och fixar och trixar, så det brukar sprida sig"
Visst är det kul att vara snygg under, men bekvämlighet är ändå viktigast. Det är ju inte så många som ser ens underkläder, men sitter BH:n bekvämt så syns det på utsidan.
Kvinnor med större bröst har mer att bära på och lägger större vikt vid bekvämlighet.
Vanligaste felet folk gör är välja en behå som sitter för löst runt om, den måste sitta ganska tajt för att hålla bysten på plats.
Alla har inte koll på kupor och omfång, och på något märkligt vis är det så att de är relativa i förhållande till varandra, en större kupstorlek kan funka med ett mindre omfång, eller mindre kupa med större omfång.
Använd aldrig sköljmedel när du tvättar din BH. Det förstör elasticiteten i plaggen.
Om behån förlorar elasticiteten, häll en matsked ättika i sköljmedelfacket, men det gäller bara om du inte tvättat bh:n med sköljmedel.
Kvinnorna i Grekland bar under antiken en bröstsnörning som gav bysten stadga när de tränade.
I den antika kvinnodräkten återfinns ett behå-liknande plagg som bestod av ett brett tygband som kvinnan virade runt sin byst.
Den moderna behån ska ha uppfunnits av fransyskan Herminie Cadolle 1889. Uppfinningen som hon kallade le bien-être ("välgöraren") bestod av två delar. Den nedre delen var en korsett för midjan, och den övre delen gav bysten stöd med hjälp av axelband.
1905 började den övre delen att säljas separat under namnet soutien-gorge ("nackstöd").
Ida Rosenthal skapade år 1922 den första BH:n med kupor för brösten,
Modet har skiftat genom åren. Det BH-lösa slog igenom efter 1968, först bland radikala feminister och unga kvinnor.
Omkring 1980 blev BH åter ett modeplagg, då i ännu fler variationer i form, förstärkning och stoppning, inte sällan med tydlig retrokänsla.
BH står för bysthållare, ordet kommer av tyskans Büstenhalter.
BH-storlekar anges med två mått: storleken på brösten (kupan) (AA-L) och omkretsen på kroppen (60-115).
Källa: WIKIPEDIA