Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BH-bussen turnerar i småbyarna med bystbärande idé

Varningstriangeln lyser röd. Två runda kullar avtecknar sig mot gul botten.
Är det ojämn väg utanför butiken i Boda?
Nej då, inte alls. Det är BH-bussen som rullat in – troligen Sveriges enda i sitt slag.
Gänget från hemtjänsten fick en oväntat dyr, men byststödjande, kaffepaus.

– Jag var ute och handlade åt en kund och fick syn på den här konstiga bussen, med bh:ar i alla fönster. Vi fick ju lov att kika in. Det händer inte så mycket här i Boda, förklarar Inger Flood samtidigt som hon provar bakom sammetsdraperierna.

Hon lockade med sig kollegorna hit på kafferasten, alla hängde på utom Stefan som av någon anledning nobbade besöket.

– Jag söker mig till mindre ställen, där folk tycker att det är roligt att jag kommer. Och jag vill ju inte konkurrera med de butiker som finns på orten, säger Ella Logren.

Och i Boda kyrkby norr om Rättvik säljs inga underkläder till vardags. Här finns bara en Coop Nära-butik och en automatisk bensinmack.

När Pralin kommer på besök pågår alltså provningen för fullt. De tre kollegorna kommer alla från Änderåsen och arbetar alla i hemtjänsten här i Boda - ett jobb som ofta kräver ombyte under. Att städa, laga mat och flänga mellan många hushåll är svettigt arbete, konstaterar Anneli Nilsson.

Alla "deras" pensionärer läser Falu-Kuriren, och Pralin är en populär bilaga, så trion blir tvungen att ställa upp och berätta.

– Jag har väl 20 behåar hemma, men använder bara ett par, säger Pernilla Mattsson som hittar en bekväm snygging i de skjutbara hyllorna.

De tre är ense om att det viktigaste är att en behå är skön, men det är ännu bättre om den också är fin.

Det är vår i luften första veckan i april, men kyliga vindar utanför bussen. En gasolkamin värmer kunderna som ju måste klä av sig inpå bara skinnet för att prova. Ella Logren "bläddrar" bland de skjutbara hyllorna och hjälper dem att hitta rätt i denna djungel av omfång runt bröstkorgen och kupstorlekar.

Det var i höstas som hon köpte sitt svartmålade fordon. Tidigare ägare var ett gäng i Umeå som haft den som festivalbuss för att åka på Sweden Rock en gång om året.

– Den var väldigt grabbig från början, men jag rev ut allt, isolerade och inredde, säger Ella Logren.

Nu är insidan klädd i pärlspont, och inredd i en lite boudoiraktig stil med sammetsdraperier med stora tofsar som skyddar för insyn, broderade kuddar och lampetter längs väggarna. En lite ryschigare korsett som ger midja åt en kudde hänger utanför dörren för att locka kunder.

– Burlesk, brukar jag kalla stilen, säger Ella Logen som övernattar längst bak i bussen när hon är på långtur.

I november tog hon körkort för lastbil, och sedan i påskas gör hon rundor i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. Från början hade hon tänkt åka även på vintern, men hala småvägar avskräcker och vid närmare eftertanke nöjer hon sig med att turnera på barmark.

– Jag känner mig lite som en modern zigenare och har pratat med sambon om att bara bo i bussen. Men han har inte nappat, säger hon och skrattar.

Ella Logren har lång erfarenhet av att sälja behåar. Tidigare marknadsförde hon vid home partyn – när någon bjuder hem ett gäng till sig.

Men till sist tröttnade Ella på att bubba omkring på varorna. Det var därför hon skaffade bussen.

– Min dröm är att fler ska göra likadant. Att vi ska kunna köra i karavan, som ett rullande köpcentrum ut i glesbygden, säger hon.

En annan dröm är att tjäna tillräckligt på att sälja andras underkläder för att kunna skapa eget märke – Ella of Sweden skulle det heta. Elenor Logren försöker sälja så närproducerat som möjligt. Ingen syr längre underkläder i Sverige, det blir för dyrt, men hon håller sig till ett europeiskt närområde, det mesta i bussen kommer från Polen och Tyskland.

– Det är skönt att få hjälp att prova, säger Inger Flood som hastar iväg till en kund som ringt om hjälp. Fika hann hon nog inte med under denna rast, men är nöjd ändå, en svart och en gul behå bär hon med sig ur bussen.