Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevattning i trädgårdar förbjuds

Vattennivåerna i vattentäkterna i byarna Smedby, Stjärnsund, Garpenberg och Garpenbergs Herrgård är nu så låga att Hedemora Energi nu inför ett förbud mot bevattning i trädgårdar och att fylla pooler på nämnda orter. Värst är situationen i Garpenberg.

– Det är den långa torkan och det just nu mycket varma vädret som gör att vattnet i täkterna börjar sjunka till för låga nivåer, säger Sandra Sjögren, verksamhetsansvarig för vatten- och avlopp på Hedemora Energi.

– Vi fick lite nederbörd i vintras. Under våren och i sommar har det regnat mindre än normalt och då får vi problem på de här orterna, förklara hon

Det rör sig i samtliga fall om grundvattentäkter. Regnar det lite sjunker grundvattnet och då sinar också vattentäkterna.

– Vi märker det genom att flödena minskar från pumparna som börjar dra luft i stället för vatten. Men ännu är inte situationen inte akut så om alla tänker på att minska förbrukningen lite grand så kommer vattnet att räcka till alla, säger Sandra Sjögren.

Hon berättar att vattentillgången på de fyra orterna var dålig även i fjol. Som vanligt var det i Garpenberg som problem var störst.

– Då fick vi vid några tillfällen köra vatten med tankbil från Hedemora för att fylla på i systemet. Det är en dyrbar process och en kostnad som slutändan drabbar hela kollektivet som får vatten från Hedemora Energi genom höjda avgifter, säger Sandra Sjögren.

Enligt henne är flertalet boende på de drabbade orterna väl medvetna om att de måste hushålla med vattnet när det är torrt och varmt.

– Flera som har pool har hört av sig till oss och vill komma och hämta vatten i Hedemora för att de vet att vattentillgången är ansträngd, berättar hon.

Inne i Hedemora, som får vatten från en täkt på Stadsberget är tillgången på vatten alltid god. Hedemora Energi har tillstånd att ta ut 4 000 kubikmeter per dygn medan det dagliga uttaget ligger mellan 2 500 och 3 000 kubikmeter.