Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevara jordbruksmarken - vi behöver den!

Sverige har den största andelen hårdgjorda ytor per invånare i Europa. Och vi tycks jobba hårt på att behålla den tätpositionen, det gäller också Falun och framför allt Borlänge.

Är inte det bra då? Mat kan vi väl importera billigare? En sådan syn är kortsiktig och på längre sikt katastrofal. Från jordbruksmarken får vi livsmedel men också djurfoder, fibrer, bränsle och mycket annat. Och ju mer gröna ytor på planeten, desto mer motverkas växthuseffekten. Men framför allt ska jordbruket föda en växande befolkning samtidigt som klimatförändringen gör att öknar breder ut sig och bördiga områden läggs under vatten när havet stiger. I Afrika börjar det bli slagsmål om jordbruksmark och den konkurrensen lär bli allt tuffare världen över.

Men vi kan väl bryta ny mark för odling när det blir aktuellt? Nej, absolut inte. Matjord växer till med en hastighet på 1-2 centimeter per hundra år. En förlorad jord behöver hundratusentals år för att återskapas med naturliga medel. Detta enligt en ny EU-rapport, The State of Soil in Europe, från kommissionens miljöbyrå 2012. Samtidigt degraderas snabbt jordbruksmark i hela Europa, på de tio åren mellan 1990 och 2000 försvann 2,8 procent av kontinentens jordbruksmark, en process som fortsätter allt snabbare bland annat som en följd av urbanisering och vägbyggen.

Medlemsländerna i EU har hittills hindrat ett förslag från kommissionen om att skydda jordbruksmarken och i Sverige är skyddet också svagt. I miljöbalken står det (3 kap 4 §) att jordbruksmark är klassad som nationellt intresse och det krävs väsentliga samhällsintressen för att använda jordbruksmark till något annat än jordbruk. Plan och bygglagen har också regler om skydd. Men det är kommunerna som bestämmer och vill de bygga villaområden, externa köpcentra, godsterminaler eller motorvägar på jordbruksmark finns inget som kan hindra dem. Många kommuner för också en sådan "realpolitik".

Den sortens kortsynthet finns bland annat i Falun och Borlänge och politikerna tycks inte medvetna om problemet. Bägge kommunerna arbetar för närvarande med en gemensam översiktsplan som ska styra markanvändningen under 20 år framåt i tiden. Där om någonstans bör ett skydd för odlingsbar mark regleras men i det första förslag som kom i vintras saknas helt ett sådant skydd. Vi är en grupp från flera organisationer i Borlänge och Falun som engagerat oss i planförslaget eftersom vi ser stora brister i det och vi hoppas att det nya förslag som ska komma i höst är radikalt omarbetat. Där måste klart framgå att jordbruksmark inte ska exploateras.

Kristina Homman

Naturskyddsföreningen i Borlänge

Bernt Lindberg

Omställning Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare