Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikelse bland unga i Gagnef –Internationella linjen läggs ner

Djuråsskolans internationella linje läggs ner – efter 17 år. – Det här minskar skolans attraktionskraft och kan leda till att elever istället söker sig till högstadieskolor i andra kommuner, befarar tidigare eleven Linnéa Hedman.

Djuråsskolans rektor Susanne Heljestrand, som fått nytt jobb i Täby och till höstterminen ersätts av Anders Östberg, har skriftligen meddelat eleverna att Djuråsskolans internationella linje läggs ner.

– Jag och lärarna på skolan har under flera år pratat om internationellas vara eller inte vara, skriver rektorn och berättar att hon och personalen frågat sig bland annat om det finns risk att eleverna förlorar så mycket tid att de riskerar att inte nå målen, om verksamheten stämmer överens med skollagens krav och om de kan säkerställa att det inte blir några kostnader för eleverna.

Det här beskedet har lett till debatt, inte minst på nätet, och både elever och föräldrar har uttryckt stor besvikelse.

– Kommande årskullar av elever får inte chansen att genom den här formen av utbyte träffa fantastiska människor, ta del av ett annat lands kultur, utveckla sina språkkunskaper och lära sig att jobba för något man brinner för, säger Linnéa Hedman.

Hon deltog för två år sedan i en av internationella linjens utbytesresor och menar att resan gjorde henne än mer motiverad för skolarbetet och att hon dessutom lärde sig massor som hon nu har mer eller mindre daglig nytta av. Hon har också fortfarande kontakt med och träffar de slovakiska ungdomar hon lärde känna under utbytesresan.

– Jag känner med min lillasyster och alla andra som nu inte får delta i det här utbytet, som betytt så mycket för så många.. säger hon och berömmer Peter Söderlund, läraren och som ledargestalten bakom internationella linjen.

Linnéa Hedman är övertygad om att flera ungdomar nu kommer att välja att gå in högstadieskolor i andra kommuner:

– Det här är Djuråsskolans största misstag.

Under 17 år har drygt 600 elever deltagit i verksamheten och de har genom eget arbete finansierat resorna. De elever som idag går linjen har samlat in ungefär 25 000 kronor till en kommande resa och enligt Susanne Heljestrand är det upp till eleverna och Peter SDlöderlund att gemensamt besluta om.

Dt.se har varit i kontakt med Peter Söderlund, men han vill inte kommentera nedläggningen av linjen, utan hänvisar till skolchef Håkan Elfving.

Skolchefen säger att formerna för det internationella utbytet diskuterats en längre tid, att rektorn har ansvaret för verksamheten vid skolan, att förvaltningen står bakom rektorn och att barn- och utbildningsnämnden inte skjutit till några medel för utbytet.

– Skolans arbete med internationella frågor kan ske på olika sätt. Ett omtag kommer att tas under hösten i syfte att hitta nya former, säger han.

Läs mer om den internationella linjen: Vi hade så otroligt roligt när vi var där, Internationellt utbyte i Djurås, Djurås nior åkte till Slovakien, Elever studerade i London och Paris och Skolutbyte med Slovakien.

Läs fler Gagnefsnyheter.