Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet om licensjakt på varg överklagas av Naturskyddsföreningen Dalarna

Naturskyddsföreningen Dalarna överklagar Länsstyrelsen Dalarnas beslut om licensjakt på sex vargar i Flatenreviret. NFD anser att beslutet strider mot EU:s art- och habitatdirektiv och att licensjakt på en rödlistad art är olaglig.

NFD yrkar i första hand att förvaltningsrätten i Luleå upphäver Länsstyrelsens beslut om licensjakt av varg i Dalarnas län.

I andra hand yrkan man på att, för det fall jakt tillåts, att de vargar som skjutits efter beslutet om licensjakt 28 september räknas ifrån de sex som beslutats, samt att det inte får användas mer än en hund som ställer eller förföljer den jagade vargen.

NFD yrkar även, ifall ärendet inte är avgjort den 1 december 2017 "att förvaltningsrätten meddelar inhibition av beslutet till dess att förvaltningsrätten prövat beslutets förenlighet med gällande rätt och förvaltningsrättens beslut vunnit laga kraft."

I sin överklagan påpekar även Naturskyddsföreningen Dalarna att:

• Länsstyrelsens beslutsunderlag bygger på att vargpopulationen överskattas och beslutsunderlaget om antalet vargar inte är korrekt.

• Licensjakt på varg leder inte till minskad illegal jakt.'

• Vargpopulationen är starkt inavlad och har inte tillgång till sitt naturliga utbredningsområde.

• Naturverkets rapport "Analys och redovisning av hur socioekonomin påverkas aven vargpopulation som har gynnsam bevarandestatus i Sverige” inte visat att vargpopulationen i Dalarna påverkar den socioekonomiska situationen negativt.

• Starkt drivande och aggressiva Plotthundar/Rysk stövare kan få användas vid en eventuell jakt. Det är en jakt som innebär onödigt lidande för vargen menar NFD.

• Flera vargar har redan skjutits under hösten, i bland annat Falun och Idre.

Mer läsning för dig som PLUS-kund: Dalarna överklagar beslut om vargjakt – vill skjuta ytterligare ett revir

LÄS ÄVEN: Hjälp tas även från allmänheten i inventeringen av varg – "Viktigt för att fatta beslut på rätt grunder

LÄS ÄVEN: Jakthund attackerades av varg: "Vrålade och sköt ett skott i luften"

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android