Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om umgängesresa upphävs

En pappa i 35-årsåldern som överklagat socialnämndens beslut om ekonomiskt bistånd för umgängesresor till barnen får delvis rätt. Det får han av förvaltningsrätten i Falun som upphäver socialnämndens beslutet om en av resorna.

Pappan avtjänade fängelsestraff då han i slutet av februari i år ansökte om ekonomiskt bistånd för tre umgängesresor i början av året.

Mannen som inte ansåg sig ha möjlighet att själv bekosta umgängesresorna hade ansökt om pengar för mat och bensinkostnaden.

Socialnämnden avslog mannens ansökan och gjorde det med motiveringen att intyget om umgänge för den första perioden, 20-23 januari, saknade uppgift om var umgänget skulle äga rum. Vidare att intyg för umgänge med barnen 9-11 och 23-25 februari i februari inte skickats in.

I sitt överklagande har pappan hävdat att han gjort allt för att bevisa att han varit med sina barn i Borlänge.

Förvaltningsrätten konstaterar att Kriminalvårdens beslut om permission täcker pappans uppgift om umgänget med barnen 9-11 februari. Men då det gäller de båda andra umgängesperioderna, 20-23 januari och 23-26 februari, finner förvaltningsrätten att dessa inte sammanfaller med besluten om permission.

Förvaltningsrätten bifaller därmed pappans överklagande då det gäller bistånd till umgängesresor 9-11 februari. Här får socialnämnden tillbaka ärendet för nytt beslut.

Då det gäller pappans krav om bistånd för de två andra umgängesresorna blir det avslag även i förvaltningsrätten.