Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om borgen i bästa fall 26 november

Kommunledningen i Leksand vet att en begäran om en borgen på 25 miljoner är på väg och man har fått en första muntlig information om den nya likviditetskrisen. Inför beslutet så har kommunen beställt en utredning som ska belysa LIF:s betydelse för besöksnäringen i Leksand.

Ledningen i Leksands IF har haft en första diskussion med kommunalrådet Ulrica Liljeberg (C) och kommunchef Göran Wigert och där informerat om det akuta läget och de investeringar i betongplattor som föreningen vill göra för att öka attraktionskraften i Tegera arena och LRF-hallen.

– Så vi är informerade om att det kommer en ansökan om borgen på 25 miljoner men vi har i dag inget underlag för att kunna bedöma läget för Leksands IF. Än har vi i diskussionen med LIF inte gått längre än att vi fått en första information, säger kommunchef Göran Wigert.

Är det akit kris flör LIF?

– Det har jag inget underlag än att bedöma

Om det blir aktuellt att kommunen beviljar en borgen, när kan det i så fall ske?

– I den bästa av alla värdar så kan kommunfullmäktige allra tidigast få upp frågan till mötet den 26 november.

Våren 2011 var det också kris i LIF, var inte betongplattorna med i det paket som ni behandlade då?

– Nej vi pratade då om betongplattorna som skulle kunna minska driftskostnaderna men längre än så kom vi inte då, säger Wigert.

Kommunens näringslivsenhet har nu beställt en utredning där samhällsnyttan, alltså hur mycket besöksnäringen påverkas LIF:s verksamhet?

– Vår nya näringslivschef kommer från Vasaloppet och Vasaloppskommunerna undersökte samhällsnyttan. Vi behöver få en opartisk bild av samhällsnyttan så att kommunen kan bedöma betydelsen av LIF:s verksamhet. Det behövs som ett underlag när vi fattar beslut kanske i november, säger Wigert.

Är det dyrt?

– Nej, nu vet jag inte vad Vasaloppskommunerna betalde men gissningsvis kostar det runt 25 000 att få fram detta underlag.

Driften av Tegera arena kostar LIF cirka 20 miljoner per år. Leksands kommun bidrar idag årligen med cirka 5,5 miljoner till föreningen bedömer LIF.