Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslag fällde skidåkare för dopning

Annons

Sex österrikiska skidåkare stängs av på livstid för att ha bloddopat sig.

Beslutet togs utan att IOK kunnat styrka att de haft otillåtna medel i sina kroppar.

När den italienska polisen slog till mot det österrikiska skidlandslaget i samband med OS i Turin förra året fann de blodiga servetter, kanyler och utrustning för att genomföra blodtransfusioner. Allt pekade mot på att landslaget, eller åtminstone delar av det, ägnat sig åt bloddopning. Men de prover som togs på deltagarna gav ingenting. Trots det beslöt Internationella olympiska kommittén (IOK) på onsdagen att stänga av sex inblandade, fyra längdskidåkare och två skidskyttar, på livstid från OS.

De sex som stängs av är skidskyttarna Wolfgang Perner och Wolfgang Rottmann samt längdskidåkarna Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder och Roland Diethart.

Beslutet att stänga av sextetten på livstid från OS välkomnas av Staffan Eklund, förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget.

Eklund menar att just bloddopning kräver en så stor organisation att det till och med hade varit motiverat att stänga av hela det österrikiska landslaget.

Enligt Ljungqvist är det ovanligt att aktiva, som tidigare inte straffats, stängs av på livstid från de olympiska spelen. Att sex idrottare dessutom stängs av utan att man kunnat styrka otillåtna medel i deras blod är unikt.

TT

Mer läsning

Annons