Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besiktar slänt med skredrisk

Säters kommun gör årligen en besiktning av den slänt i Fäggeby där det råder skredrisk ner mot Dalälven.
– Det finns dock ingen omedelbar risk för skred, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S).

Vid en slänt ner mot Dalälven i Fäggeby råder skredrisk.

– Häromåret gjordes det en ordentlig undersökning av slänten. Det finns dock ingen omedelbar risk för skred men på lång sikt måste området säkras och kanten förstärkas. Vi gör en årlig besiktning för att se om det rör sig i området, säger Abbe Ronsten.

Den senaste undersökningen gjordes i slutet av september.

– Det finns rekommendationer på åtgärder i handlingarna från undersökningen. Vi har bland annat pratat om att sätta upp staket och få till någon form av erosionsskydd. Vi vill även behålla träd och buskarna och ser hellre en lösning med avgränsande vegetation snarare än staket, säger Abbe Ronsten.

Fem villatomter ligger intill slänten i fråga. Själva slänten äger dock Säters kommun.

– Den här gången var det miljö- och byggförvaltningen som svarade för undersökningen. Nästa gång kommer det att ligga på den nya samhällsbyggnadsförvaltningens bord. Enligt undersökningen är det bättre om besiktningen framöver görs på våren i stället för på hösten med tanke på vegetationen, som gör att det är svårare att se hur det ser ut i slänten, säger Abbe Ronsten.

Därför är förslaget att nästa besiktning görs i vår, om sex månader.

– Den här undersökningen visade att situationen inte har förvärrats sedan förra året. Och det är som sagt ingen omedelbar skredrisk, säger Abbe Ronsten.