Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berusade studenter kan stoppas på studentflaken

Polisen satsar inför studentdagen på fredag.
Ett fokusområde är alkoholförtäringen.
– Det ska vara ett trafiksäkert uppträdande på flaket, säger polisen Johan Sohlberg.

Studentveckan är här och på studentdagen satsar poliserna genom att hålla ett extra öga på alkoholförtäringen, oavsett ålder eller om man tar studenten.

– Så länge du är under 20 år får du inte dricka alkohol i centrum såvida du inte är på krogen, säger Johan Sohlberg som är tillförordnad chef på ordningsenheten Falun/Borlänge.

har i år skärpt kontrollen genom att stoppa ekipage där någon dricker alkohol.

Det är inte aktuellt på fredag i Falun.

– Vi prioriterar trafiksäkerheten och gör en helhetsbedömning. Om något utgör trafikfara kan vi avbryta och se till att folk får kliva av. Är man jättefull är det inte lämpligt, säger Johan Sohlberg.

Får man dricka alkohol på studentflaket?

– De som är under 20 år och är på flaket har inte rätt att dricka, men jag kan inte se att vi har något förbud när det gäller en kortege. Sedan om vi gör någonting mot flakdrickandet så tittar vi på varje enskilt fall, säger Johan Sohlberg.

Däremot kan trafikpolisen, i mån av tid, inspektera studentflaken så att dessa uppfyller kraven.

P-O Nordqvist, Dalapolisens trafikpolischef, trycker på att det inte ska vara för många på flaket, att det inte finns räcken som ger vika och att man håller hastigheten på 20 kilometer i timmen.

– Det är också viktigt att varje flak har en nykter person, en "flakvärd", som har kontakt med föraren och allra helst inte via mobiltelefon utan gärna en lina, säger P-O Nordqvist.

På akutmottagningen vid Falu lasarett noterar man varje år ett fler patienter under studentfirandet.

Den vanligaste anledningen är drickandet. Ofta börjar tillströmningen ungefär en vecka innan och ökar sedan successivt.

– Jag kan inte ge dig några siffror, det kan även vara misshandelsfall och fallolyckor. Helt klart ökar inflödet under studentfirandet, men också för att fler är ute under sommaren, säger Tobias Dicander, avdelningschef på akutmottagningen.