Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berusad anställd störde patients nattro

En person som arbetade på ett trygghetsboende för äldre fick ibland sova över på boendet. Vid ett sådant tillfälle gick han i berusat tillstånd in till en patient som vårdades i livets slutskede. Mannen störde patientens nattro genom att lysa denne i ögonen, kontrollera känsel och reflexer och göra munvård med en tops. Nu kräver Socialstyrelsen att kommunen gör riskanalyser och vidtar åtgärder så att något liknande inte ska ske igen.

Det var natten till den 28 april i år som den berusade mannen gick in till en patient vars dörr stod på glänt. Då nattvakspersonalen upptäckte detta fick de ta hjälp av nattpatrullen för att avvisa den berusade mannen.

Socialnämnden som anmält händelsen till Socialstyrelsen och gjort en internutredning karakteriserar händelsen som ett allvarligt missförhållande då vård i livets slutskede ska vara trygg och värdig.

Mannen brukade få övernatta på trygghetsboendet då han arbetat kväll och sedan skulle fortsätta jobba på morgonen. Även andra som jobbar inom äldrevården har fått övernatta på arbetsplatsen.

Socialstyrelsen som granskat ärendet anser att det är anmärkningsvärt att ingen riskanalys gjorts om dessa personers tillgång till nycklar vid övernattningarna.

Mannen fick en varning och han stängdes av från arbetet. En utredning om omplacering startades. Det visade sig att mannen missbrukade alkohol. Hans situation försämrades och han blev bostadslös. Då mannen inte ville delta i planerade åtgärder mot alkoholmissbruket blev han av med jobbet. Han arbetar inte längre inom kommunen.

Senast den 17 oktober ska Socialstyrelsen ha reda på vad socialnämnden i Mora gjort för att förebygga liknande händelser.