Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertil tar strid för en duschlist

En golvlist i ett badrum har gett familjen Nises ett elände. På över en vecka har varken Bertil eller hans hustru Ing-Britt kunnat duscha.
- Skandal, dundrar Bertil.

I 63 år har Bertil och Ing-Britt varit gifta. Ett lyckligt äktenskap. Fram till nyligen var också det mesta frid och fröjd. Men nu har Bertil hamnat i kollisionskurs med hemtjänstpersonalens byråkratiska regler som gör det omöjligt för familjen Nises att använda duschen i badrummet i lägenheten på Linnévägen.

Bakgrunden är att Ing-Britt, född 1924, drabbades av en stroke för något år sedan. Nu har hon dessutom brutit lårbenshalsen. Bertil har själv skött sin hustru men har haft hjälp av hemtjänst morgon och kväll. Dessutom på torsdagar då Ing-Britt skulle duschas.

Men så tyckte hemtjänstpersonalen att det blev för jobbigt att ta in Ing-Britt i duschen. I stället ville man köra in henne i rullstolen i duschen.

Man kallade till sammanträde där Ing-Britts framtida vård diskuterades. Resultatet blev att hemtjänsten krävde att en glasvikdörr skulle bort och ersättas med draperi samt att en golvlist skulle bort. En golvlist som hindrade vatten från att rinna ut i det övriga toalettutrymmet när man duschade. Listen hindrade dock hemtjänstpersonalen att rulla in rullstolen i duschen.

- Med på mötet var "högsta hönsen" och expert från rehab. Jag sa: Glasväggen går bra men ta inte bort golvlisten, berättar Bertil.

För drygt en vecka sedan togs listen i alla fall bort. När Ing-Britt duschades förra torsdagen blev resultatet att hela toaletten stod under vatten.

Sedan dess har Bertil ringt 29 samtal till kommunen och krävt att listen måste komma tillbaka. Och själv har varken han eller hustrun kunnat duscha.

- Min tid går just nu åt att försöka få hit en golvlist och sköta hustrun. Det ska inte behöva vara så här. Det är en skandal, dundrar den pensionerade läraren med rötterna i Äppelbo men som efter 42 år i Ödeshög flyttade tillbaka till Dalarna (Falun).