Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil startade eget och gör succé

/
  • Bertil Persson, 81, fick sin företagaridé i drömmen och den har han gjort till verklighet, åldern till trots.  Foto: Anders Mojanis
  • Olika märken och emblem, i första hand tänkta att sättas bakpå bilen, är 81-årige Bertil Persson nya företagsidé som fått väldig respons.  Foto: Anders Mojanis
  • En pigg pensionär, 81-årige Bertil Persson, Malung, har startat nytt företag och åker runt i Sverige och säljer landskaps- och klubbemblem.  Foto: Anders Mojanis

Annons

Här kan man snacka om energi. Bertil har startat nytt företag på en egen idé och nu reser han landet runt och säljer. Han har husvagnen som kontor och bostad.

- Märkena går som smör i solsken och det är fantastiskt roligt. Men det här är nog sista rycket, skrattar den pigge pensionären Bertil Persson.

- Fast för ett par år sedan såg det mörkt ut. Då drabbades jag av prostatacancer, men lyckades klara krisen och komma tillbaka, säger han.

Bertils nya företag har på kort tid blivit en riktig succé.

- Jag vaknade med en dröm kring jul förra året, att man skulle kunna sätta landskapsmärken på bilarnas registreringsskyltar i stället för skattemärket som nu försvunnit. Jag, och säkert många med mig, har saknat de gamla registreringsskyltarna där man kunde se på länsbokstaven var bilarna hörde hemma, berättar Bertil.

Nu visade det sig att lagen inte medger att man får klistra på något annat på bilskylten, i stället för skattemärket.

Men Bertil tyckte att hans idé, och de märken han först tog fram med landskapsvapen för Dalarna och Värmland, var så bra att han jobbade vidare.

- Det går ju lika bra att sätta landskapsmärket vid sidan av registreringsskylten, säger han.

Bertil har nu tagit fram landskapsemblem för alla landskap i Sverige och de säljs bland annat av kedjan Mekonomen med 225 butiker med biltillbehör. Även postorderföretaget och butikskedjan Jula har beställt.

- Sedan har jag gått vidare och gjort klubbmärken för fotbolls- och ishockeyklubbar. Allsvenska fotbollslaget Häcken och elithockeyklubbarna Frölunda, Färjestad och Leksand har nappat och jag har långt framskridna kontakter med flera svenska elitlag. Och nu är även Norge på gång på landskaps- och kommunmärken, berättar Bertil.

Märkena tillverkas vid företaget Stalama i Malung. Bertil och hans sambo Ulla-Britt packar märken för allt vad de hinner.

Den senaste försäljningsresan gick till Husvagnsmässan på Elmia i Jönköping och vidare till Skåne och hockeylaget i Malmö. Under sommaren har han åkt cirka 600 mil med sin husvagn och besökt olika kunder.

Bertil har sedan mitten av 60-talet varit i biltillbehörsbranschen. Under ett 20-tal år drev han egna företaget LSP-produkter. Några år på 80-talet arbetade han som resande säljare åt Malungsföretaget Adams, som bland annat tillverkade och sålde takboxar och bilmattor.

- I slutet av 80-talet var jag med och startade företaget Autoform i Malung tillsammans med några arbetskamrater. Efter pensioneringen 1994 har jag jobbat litet som frilansande säljare. Nu har jag börjat om med eget företag och det har blivit en fantastisk respons, över all förväntan, säger Bertil.

Mer läsning

Annons