Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berömt fik med rötter i Dalarna

Ofvandahls konditori i Uppsala är Sveriges i särklass mest kända och omsjunget av såväl Birger Sjöberg som Owe Thörnqvist och med litterära stamgäster som August Strindberg, Hjalmar Bergman och Karin Boye.
Men vad annat är att förvänta när det snart 135 år gamla konditoriet startades av en Tunakarl.
– Allt kommer och går, men Ofvandahls består, förklarar nuvarande ägaren Tommy Kuhlman.

Ofvandahls konditori är beläget mitt i studentstaden Uppsala. Det slog upp sina portar 1878 under namnet Erik Anderssons Konditori och Damkafé och nämnde Andersson var en sockerbagare född och uppvuxen i byn Ovandal utanför Borlänge. Två år senare flyttade etablissemanget till nya lokaler och bytte samtidigt namn till Kafé Dahlia. 1901 bytte också Erik Andersson namn och tog sig efternamnet Ofvandahl efter sin hembygd och i samma veva fick också konditoriet sitt nuvarande och slutgiltiga namn, Ofvandahls konditori.

En epok tog därmed sin början.

Konditoriet blev snabbt ett populärt vattenhål bland såväl studenter som övriga Uppsalabor. Bland de stamgäster som kommit och gått under årens lopp kan nämnas både litterära giganter som August Strindberg, Gustaf Fröding, Hjalmar Bergman och Karin Boye som ärkebiskopar, politiker och självaste prins Eugen.

Och på den vägen är det än idag.

– Alla vill till Ofvandahls när man besöker Uppsala, så är det bara. Vi har såväl professorer och studenter som snickare och i går tittade rapparen Petter in. FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson är också ofta här och har med tiden blivit en personlig vän, berättar Tommy Kuhlman som också kan avslöja att Kristian Luuk gillar glutenfritt bröd.

– I alla fall var han väldigt imponerad av vårt utbud av sådant när han gästade oss.

Miljön på Ofvandahls är speciell. Huset är från 1600-talet och den slitna och väl insuttna inredningen är så långt ifrån Ikea, stål och vitt man kan komma. Här är det i stället förra sekelskiftets stilideal med murrigt mönstrade tapeter, rejäla gamla trämöbler, takstuckaturer, kristallkronor, förgyllda speglar och en rejäl dos tidig 1900-talskänsla som gäller.

Och precis så ska det vara på Ofvandahls.

– Det här är en gammal miljö och det ska vara lite nedslitet. Det är det som ger den rätta atmosfären och hemkänslan. Det finns inte en chans att vi skulle renovera invändigt. Dessutom har faktiskt flera inredningstidningar varit här och gjort reportage så stilen här ligger nog i tiden igen, skrattar konditor Kuhlman som pendlar fram och tillbaka mellan den inglasade serveringsdisken och bordet där vi sitter.

– Det är full rulle hela tiden här. På helgerna är det hysteriskt mycket folk och kö långt ut på trottoaren. Då har vi dessutom högre priser än på vardagar, men folk betalar nästan vad som helst för att fika här så det spelar ingen roll, skrattar han men betonar samtidigt att man alltid haft ett gott öga till stadens fattiga studenter.

– Studenter har specialpris och det priset har vi inte höjt på 20 år, slår han fast.

För visst är Ofvandahls också fortfarande ett klassiskt studentfik. Vid ett av borden sitter kvartetten David Crosson, Karolina Westberg, Alexandra Andersson samt Stefan Rämgård-Östlund och diskuterar över en fika. Några av dem besöker Ofvandahls för första gången.

– Pappa sa åt mig att jag måste gå till Ofvandahls nu när jag pluggar i Uppsala så då fick det bli så, förklarar Morabördige Rämgård-Östlund.

Samtliga är också överens om att konditoriets goda rykte är med sanningen överensstämmande.

– Det är en jättemysig atmosfär och med de låga priserna för oss studenter blir det nästan lite lyxkänsla, menar Alexandra och Karolina som tittar in på Ofvandahls med jämna mellanrum.

– Det är ju ett klassiskt studentfik så man kommer hit förr eller senare. Det är hit man ska gå helt enkelt.

För många har också ett besök vid Ofvandahls blivit ett minne för livet. Något som inte minst de många gästdagböcker konditoriet har skvallrar om. Böcker som gamla Uppsalastudenter inte sällan kommer in för att bläddra i.

– För inte länge sedan kom det in ett äldre par och de berättade att de hade förlovat sig här på konditoriet i sin ungdom och de ville gärna se vad de skrivit då. Sedan satte de sig vid samma bord som då och fikade. Det är sådana saker som gör livet på Ofvandahls unikt, menar Tommy.

Konditoriet är även huvudplats i Owe Thörnqvists sång "Ett litet rött paket" och i TV-programmet "På spåret" förra året förärades kondiset en alldeles egen fråga.

– Det blev otroligt uppmärksammat och det började faktiskt dyka upp en hel del Borlängefolk här efter att programmet sänts, berättar Tommy Kuhlmann som också har en trogen kund vilken träffat självaste Erik Ofvandahl i egen hög person.

– 1948 vikarierade jag på kirurgkliniken vid akademiska sjukhuset och en av patienterna var Erik Ofvandahl och jag fick då äran att skaka hand med denne legend, inte minst i studentkretsar, som då var 100 år gammal, berättar pensionerade Uppsalaläkaren Lars Linder medan Tommy Kuhlman plockar i ordning en påse nybakta wienerbröd åt honom.

I dag 89-årige Lars Linder minns också konditoriet från sin egen barndoms dagar.

– Ja, för bövelen! Redan som liten kände jag väl till Ofvandahls och då kostade bakelserna 20 öre och det var rena lyxen att få gå på kondis. Givetvis var jag här ofta som student också. På den tiden så kunde det hända att Ofvandahl själv framträdde med diktläsning inför studenterna, han var ju en stor pekoraldiktare, upplyser Linder innan han tar sin wienerbrödspåse och går vidare.

Erik Ofvandahl drev konditoriet fram till 1939 då han överlät det till döttrarna Anna och Ragnhild vilka i sin tur drev det vidare fram till 60-talets slut då V-Dala Nation fick konditoriet som en gåva. Studentföreningen drev det dock bara under en kort tid innan de sålde det.

Att Tommy Kuhlman för 20 år blev ägare till den klassiska rörelsen får dock tillskrivas slumpen.

– Jag var bara på genomresa och hade fått fel på bilen och parkerade utanför Ofvandahls medan jag väntade på bärgning. Jag såg direkt att det var ett populärt ställe och när det sedan en tid senare blev till salu slog jag till på i princip stående fot. Men det blir många och långa arbetsdagar då vi har öppet alla dagar i veckan, men det är ju som sagt lite lågkonjunktur för oss under sommaren så vi får ta igen ledigheten då.

Viss koppling till Dalarna har även konditorn själv.

– Vi har stuga i Idre så det blir en hel del besök där uppe. Då har jag givetvis också passat på att göra en snabbvisit i Ovandal så att man vet vart rötterna finns. Man kanske skulle öppna en filial i Borlänge förresten. Det kanske vore en bra idé, det händer ju en del där i kommunen, säger han hemlighetsfullt.

Vi det här laget har såväl frågor som kaffet i koppen tagit slut. Vi borstar kaksmulorna ur mungiporna och säger adjö då Tommy Kuhlman som dock ropar efter oss:

– Göm inte att skicka några tidningar. Det räcker om ni skriver "Ofvandahls, Sverige" på brevet, det kommer fram ändå.