Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berömda bössan ”Hultan” på scenen när publiken fick höra om Moraprofilen Schröder

Nyligen hölls ett mycket intressant föredrag om författaren och jägaren Gustaf Schröder, i Mora Kulturhus. Göran Bergman, Malung och Christer Karlsson, Sollerön berättade om Schröders liv, och om hans tid i trakterna av Mora.

Annons

Föredraget arrangerades av Mora Hembygdslag och hölls i Mora Kulturhus. Göran Bergman inledde med att berätta om Gustafs liv som skogsinspektor i Dalarna. Göran berättade även om innehållet i de 26 böcker, som Schröder skrev från 64 års ålder och fram till sin död 1912. Han blev 88 år.

Göran visade även upp en verklig klenod: Gustaf Schröders berömda bössa, ”Hultan”. Den tillverkades av en av Tåmås-smederna i Evertsberg, men bössan byggdes senare om av Johannes Hult i Gravås, Arvika, för att bättre passa Schröder. Därav namnet ”Hultan”. Christer Karlsson berättade om Schröders liv i Mora-trakten, med Siknäs, Siljansfors och Älvdalen som bostadsorter. Förutom ett stort antal nedskrivna berättelser om jakter och skogsköp finns många andra intressanta sidor hos Schröder. Han var till exempel den som tog initiativ till att starta Mora Bryggeri tillsammans med bland andra handelsmannen Westerbergh och riksdagsmannen Bälter Swen Ersson.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel