Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bernie Sanders utmanar Clinton

Med underbetalda amerikaner för ögonen och inspiration från Skandinavien utmanar Vermontsenatorn Bernie Sanders Hillary Clinton om att bli Demokraternas presidentkandidat.

Annons

Den självutnämnde demokratiske socialisten lovar att bekämpa "oanständiga" inkomstklyftor och rädda medelklassen - men har en lång uppförsbacke framför sig om han ska besegra Clinton.

I nuläget har Sanders ett stöd på 5,6 procent inom partiet medan Hillary Clinton stödjs av 62,2 procent, enligt en sammanställning av fem opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

Folk borde inte underskatta mig. Jag har verkat utanför tvåpartisystemet, vunnit över demokrater och republikaner. . . Det budskap som stöds av Vermontväljare kan få gehör över hela landet, säger Sanders i en intervju med nyhetsbyrån AP.

73-årige Sanders är oberoende, men röstar med Demokraterna i senaten. Han säger att han inom kort kommer att lägga fram specifika förslag rörande skattehöjningar för rika amerikaner och bolag.

Sanders har tidigare sagt att USA borde lära sig av Skandinavien när det gäller sjuk- och hälsovård för alla, gratis högre utbildning, miljöskydd och minskad barnfattigdom, skriver USA Today.

Sanders ses inte som ett allvarligt hot mot Hillary Clinton, men hans kandidatur kan innebära att hon pressas politiskt åt vänster.