Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berit gör bok om Fors

Fotograf Berit Djuse i Västra Fors håller nu att lägga sista handen vid boken "Folk och fä i Fors". Senare i höst, och innan jul ska den finnas ute i handeln, en dokumentation om folk som bor i byn.

Annons

– Det blir en kavalkad med ett par hundra bilder och ett 30-tal personreportage på vanliga människor i Fors. Tanken är att spegla en del av vardagslivet i Fors, hur folk lever i dag, i början av 2000-talet. Man blir ju lätt hemmablind och tycker att vardagen inte är något särskilt, men allt förändras så fort och snart blir det historia, säger Berit.

Tanken på att göra en bok om Fors har växt fram efter hand. De första bilderna i boken tog hon redan 2004 utan någon direkt tanke på att det skulle bli en bok om Fors.

– När jag flyttade hit för fem år sedan började jag jobba med att det skulle bli en bok, och satte i gång med intervjuer,

– Att det blir en bok just om Fors beror enbart på att jag bor här. Annars kunde det här handla om vilken by som helst.

Berit har avsiktligt valt att porträttera helt vanliga bybor i olika åldrar, mellan 10 och nästan 100 år.

– Alla människor har något att berätta. Jag har haft väldigt roligt som fått höra alla berättelser och livsöden, säger Berit.

Hon har i sitt liv oftast jobbat med sina bilder i dagstidningar. Med boken vill hon göra något bestående.

– Tidningsbilden faller oftast i glömska efter kort tid, den är ju färskvara. Gör man en bok blir det mer bestående. Jag vill helt enkelt att några av mina bilder ska vara längre än bara för någon dag, säger Berit.

Med sitt arbete vill hon också slå ett slag för bilden som ett viktigt och bestående tidsdokument. Därför arbetar hon ofta på det gamla viset, med film, fotopapper, kemikalier och framkallningsprocedurer. Det är ett riktigt hantverk.

– Jag tycker fortfarande det är lika spännande att arbeta i mörkrummet och se hur bilden tonar fram i framkallningsskålen, säger hon.

– Dessutom blir det ju bestående bilder som finns kvar i framtiden. Annars tas det ju i dag mer bilder än någonsin med digitala kameror och mobiltelefoner, men hur många kommer att kunna se dessa om 50 år, säger Berit.

I hennes bildreportage får de porträtterade berätta om sina liv, hur de haft det som barn, under uppväxten och genom livet.

Boken om Fors blir Berits första bok, men knappast den sista.

– Jag har allt planer på att det ska bli i alla fall en till bok framöver, säger hon.

.