Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik Skog utreder upp till 200 vindkraftverk i Söderhamn

Bergvik Skogs största vindkraftspark kan bli verklighet i Söderhamns kommun med upp till 200 vindkraftverk.

Ett första samråd för allmänheten lockade ett 40-tal åhörare som fick ta del av planerna på mellan upp till 200 vindkraftverk i Ödmårdenprojktet.

– Mycket stort, sa Bergvik Skogs vindkraftsansvarige Peter Svantesson till DT för någon vecka sedan men ville inte vara mer precis innan ett första tidigt samråd.

Mycket stort betyder mellan 100 och 200 vindkraftverk med 220 meters höjd.

Ödmården vindkraftpark planeras i ett jätteområde som begränsas av E4 i väster, järnvägen i öster, kommungränsen mot Gävle i söder och Ljusnan i norr.

I utgångsläget siktar Bergvik Skog på att söka tillstånd för en park som tillsammans har kapacitet att producera cirka 1000 gigawattimmar el per år, en sjättedel av all den vindkraft som producerades i Sverige under hela 2011. I huvudsak finns projektet på bolagets mark.

Bergvik Skog med säte i Falun är ett av Europas största skogsägande företag som bildades 2004 i samband med att Bergvik förvärvade all den skogsmark som Stora Enso och Korsnäs tidigare ägde i Sverige. Bergvik Skogs uppdrag är att förvalta tillgångarna värderade till 35 miljarder och leverera virke till Stora Enso och Korsnäs verksamheter.