Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik Skog utreder fem nya stora vindkraftsprojekt

Bergvik Skog har nu i fem års tid arbetat med att utveckla vindkraftsprojekt och lärt sig läxan att man måste ha med sig både befolkningen och kommunerna redan i ett tidigt skede, annars kan det gå som i Härjedalen eller i Fredriksberg där projekten stoppats.
Nu startar Bergvik tidigt samråd om fem nya projekt där det stora i Dalarna finns i södra Vansbro.

Bergvik Skog går nu i ett så tidigt skede som möjligt fram med samråd i fem nya stora vindkraftsprojekt, förutom det i Vansbro, två i Filipstads kommun varav Fjällrämmen direkt söder om Vansbroprojektet och Ödmårdenprojektet i Söderhamns kommun.

Bergvik Skog är en av Europas största skogsägare med stora skogar i Dalsland, Värmland, Dalarna, Uppland, Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen. Just nu har Bergvik Skog nio vindkraftsmaster resta i sitt innehav för man behöver minst ett års vinddata innan man går vidare. Därtill mäter man sodarteknik från mobila enheter som står uppställda på ännu fler platser, speciellt i Uppland där kommunerna vill vara med om en kommande miljardsatsningar.

– När jag började med vindkraften så skulle man ha bygglov från kommunen och miljöprövas av länsstyrelsen. Sedan 2009 har kommunerna i praktiken veto. Jag tycker inte att det var en bra reform för vi kan lägga ned hur mycket resurser som helst på ett seriöst projekt och så drämmer kommunen till med vetot, säger Svantesson.

Vetot hände i Härjedalens kommun där projektet Brickan drogs tillbaka och kostade Bergvik drygt fem miljoner. Det hotade i Fredriksberg där Bergvik själva drog tillbaka planerna och förlorade mellan tre och fem miljoner.

– Och vi trodde efter kommunstyrelsens nej i Härjedalens kommun att det skulle drabba vårt stora projekt Skaftåsen med 130 vindkraftverk men där blev det återremiss. I Skaftåsen har vi jobbat med projektet sedan 2008, suckar Peter Svantesson som nu har fått tillbaka en strimma hopp.

Peter Svantesson säger att en lärdom man dragit är att man måste jobba annorlunda och tillsammans med kommunerna och befolkningen redan från ett tidigt skede av projektet.

– Det är viktigt för oss att tidigt komma i kontakt med bygdens folk och det är viktigt att vi kan förklara att det är bra för jobben. I Jädraås är det just nu 175 man och när parken är klar efter två år så blir det nio servicejobb. Ockelbo kommun håller på att studera den totala sysselsättningseffekten och det blir mycket intressant att få se detta.

– För oss som markägare är vindkraften bra. Ett vindkraftverk står på ett 20 gånger 20 meter stort fundament och det går att bruka skogen på ett bra sätt ända intill verket med den skillnaden att vi med vindkraftsparken fått ett mycket bättre vägnät. Så vindkraften är bra för vårt skogsbruk.

I de projektet som man sökt tillstånd för har man sökt för upp till 180 meter höga vindkraftverk men teknikutvecklingen har lett till att man i de kommande ansökningarna höjer gränsen till 220 meter.

– Det är mycket som hänt på fem år, 2007 var det två års väntetid på ett vindkraftverk. Nu är prisbilden mycket bättre och leveranstiderna är korta men elpriset och elcertifikaten har också gått ned. Det investeras ju fortfarande. Arise Windpower /Platina har ju köpt både Jädraås och Lingboprojektet som vi utvecklat. Det tar lång tid att få fram projekt så först om fem år vet vi hur det går med våra fem nya parker. Ingen bygger vindkraft om det inte blir lönsamt och vår bedömning är att det måste byggas vindkraft om Sverige ska nå energi- och klimatmålen, säger Svantesson.