Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik Skog utreder elva nya stora vindkraftsprojekt

Vindkraftsprojekt har blivit en bra affär för Bergvik Skog som 2011 tog in 115 miljoner kronor i vinst på vindkraftsprojektet. Det är första gången som vindkraften påtagligt stärkt skogsjättens resultat visar bokslutet för 2011.
Nu utreder Bergvik upp till elva nya stora vindkraftsprojekt på bolagets marker.

Bergvik Skog är en av de största skogsägarna i Mellansverige och nu också en av de största inom vindkraftsutveckling.

Under 2011 fick Bergvik tillstånd för 83 verk i Svartnäs, 55 verk i Tönsen och 85 i Lingbo. I Lingbo nådde Bergvik en uppgörelse med dem som överklagat som då drog tillbaka överklagan. Svartnäs och Tönsen ska prövas av mark- och miljödomstolen.

Bergvik har stoppat två projekt med tillsammans 183 vindsnurror i Annefors och Brickan efter att Härjedalens kommun sagt nej till skogsjättens planer.

Nu går Bergvik vidare med nya planer och man har lärt sig läxan av protesterna, nu förankrar man som i Vansbro projekten med kommunledningen innan man går vidare och inleder samråd.

Bergvik Skog har tre affärsmodeller för vindkraften, stora projekt, arrendeprojekt och enskilt arrende. Större projekt handlar om parker med plats för cirka 100 kraftverk, arrendeprojekten om mellan fem och 30 verk.

Bergvik Skog rapporterar att de arbetar med ett projekt att identifiera två till fem nya större vindkraftsetableringar i hela Mellansverige och man studerar elva tänkbara områden. Inventeringen har syftat till att hitta områden med goda vindresurser och relativt liten påverkan på omgivningen heter det i årsrapporten.

Bergvik och Vansbro kommuns plan innebär den största industriella satsningen i Vanbro kommuns historia. Detta besked och ett par andra är så stora att Fortums och länsstyrelsens utredning om att ansluta vindkraften från Västerdalarna med en ny ledning till ställverket i Repbäcken har övergetts. Den idé som nu ligger på utredningsbordet är att etablera en ny stamnätsstation till Svenska Kraftnäts stamnät i trakterna kring Malung.

Söderhamns kommun och Bergvik Skog har också tillkännagett en dialog om en större vindkraftsetablering i södra delen av Söderhamns kommun. Enligt den preliminära planeringen kommer samråd kring den tänkta vindkraftsparken att startas under försommaren liksom i Vansbro.

Två andra av de intressanta områdena för fortsatta studier ligger i Filipstads kommun och överenskommelse har gjorts med kommunen.

Bergvik Skog är ett av Europas största privata skogsägande företag och äger 2,3 miljoner hektar mark i Sverige och 100 000 hektar mark i Lettland.

Bergvik Skog med huvudkontor i Falun har, själv eller i partnerskap, ansökt om miljötillstånd för nu sammanlagt 730 vindkraftverk fördelat på nio vindparker