Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik Skog överklagar

Bergvik Skog överklagar mark- och miljödomstolens nej till vindkraftsprojektet i Svartnäs till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Bergvik begär via sin advokatbyrå Foyen anstånd fram tills 30 november för att inkommamed sina skäl till att bolaget ska beviljas prövningstillstånd och för att kunna utveckla grunderna för överklagandet.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt sa i sin dom 11 oktober nej till Bergvik Skogs ansökan om tillstånd att bygga 115 vindkraftverk i Svarartnäsprojektet och upp - hävde också länsstyrelsens tillstånd till 83 vindkraftverk.

Bergvik föll på att de inte kunde redovisa alternativa byggplatser:

”Mark- och miljödomstolen anser att det inte kan uteslutas att det finns andra platser och andra utformningar av parken genom vilka vindkraftsutbyggnad kan ske med mindre intrång och olägenhet.”

Domstolen fann också att Svartnäsområdet dessutom redan är påverkat genom två andra anläggningar i närheten, varav den ena, Jädraåsparken, har tillstånd till 116 stycken verk. Domstolen konstaterar att de boendes närmiljö kommer att utsättas för påverkan från flera håll med en anläggning av den storlek och omfattning som länsstyrelsen har gett tillstånd till och upphävde också länsstyrelsens tillstånd.

Eftersom Bergvik Skog inte heller begärt att Mark- och miljödomstolen skulle pröva en mindre omfattande park så ”ska bolagets talan i dess helhet avslås” hette det i domen.