Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergvik skog av med certifikat

Bergvik skog kan inte längre sälja sitt virke från distrikt Siljan som FSC-certifierat. Detta sedan företaget förlorat sitt certifikat. Åtminstone tillfälligt.
– Vi beklagar det inträffade. Vi kommer nu att analysera beslutet och därefter genomföra förbättrande åtgärder för att så fort som möjligt försöka få tillbaka det tillfälligt indragna certifikatet, säger skogschef Lars-Erik Wigert i ett uttalande.

Annons

Ett FSC-certifikat är en frivillig certifiering som är till för att konsumenter och företag kan välja varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk, det vill säga ett skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö. Att ha en FSC-certifiering har blivit allt viktigare för att företagen ska kunna sälja sitt virke.

Anledningen till att Bergvik skog förlorat sitt certifikat är att företaget upprepade gånger brustit i sina naturvärdesbedömningar inför planerade avverkningar.

Därför har Det Norske Veritas, som ansvarar för certifieringen av Bergvik skog, beslutat att tillfälligt dra tillbaka certifikatet. Bergvik skog kan få tillbaka sin certifiering om företaget visar att problemen rättats till på ett bra sätt. Annars avslutas certifikatet.

Bergvik skog fick under 2013 klagomål för att vid flera tillfällen missat nyckelbiotoper i samband med naturvärdesbedömningar i centrala och nordvästra Dalarna.

Bergvik skog pekar på att företaget inte har avverkat någon av de nyckelbiotoper som anmälts.

"Bergvik har i samtliga fall stoppat de planerade avverkningarna och nyckelbiotoperna kommer att ingå i våra frivilliga avsatta områden för naturvård", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bergvik skog menar också att det i bland är mycket svårt att göra naturvårdsbedömningar.