Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berguvskameran en omtyckt och konfliktfylld historia

Berguvskameran vid Falu gruva har blivit en riksangelägenhet.
Samtidigt kan DT berätta om en historia präglad av bråk och konflikter om hur uvarna ska hanteras och vilken hänsyn som ska tas.
- Jag vill att Länsstyrelsen sätter ner foten med klara och öppna regler, säger Kalle Bergström, viktig kugge i projekt Berguvskameran.

Annons

2008 startade Dalarnas Ornitologiska Förening, Falu Fågelklubb, med Kalle Bergström i spetsen, ett samarbete med Falu Gruva för att belysa berguvens levnadssituation.

Till sitt förfogande hade man ett häckande berguvspar i Stora stöten.

- Berguvskameran har byggt på ett ömsesidigt samarbete mellan Falu Gruva, Falu Fågelklubb och Kalle Bergtström, som har skött kameran, säger Urban Grenemyr, ordförande i Falu Fågelklubb.

Idag är dock parterna på kollisionskurs med varandra och vare sig gruvan eller fågelklubben har tillgång till kameran.

- För ett år sedan flyttade Kalle Bergström över länken till Dalarnas Ornitologiska Förenings hemsida utan att meddela oss, fortsätter Urban Grenemyr.

Kalle Bergström ger dock delvis en annan bild.

- Berguvskameran var mitt förslag. Att Falu Fågelklubb kom in i bilden var för att vi behövde ett konto dit sponsorpengarna gick. Pengarna togs från kontot men det är jag som har samlat in dem, svarar Bergström som menar att orsaken till länkflytten till Dalarnas Ornitologiska Förening handlar om en schism mellan honom och Falu Fågelklubben.

Urban Grenemyr:

- Från Falu Fågelklubb vill vi helst se ett samarbete mellan gruvan, klubben och Länsstyrelsen. Berguvarnas situation tror vi att vi löser bättre genom ett bra samarbete, säger Grenemyr.

Hur skull du vilja beskriva Falu Gruvas inställning till berguvarna i Stora Stöten?

- Jag har träffat Falu Gruva ett antal gånger och de vill verkligen bevara och skydda uvarna. Samtidigt kan jag förstå att gruvan inte heller vill tvingas en död hand över Stöten-området där de vill hitta ett bra sätt att tillgodose både häckningsmöljigheten och sin egen verksamhet.

Det tidigare berguvsparet försvann från Stora Stöten, men istället har ett nytt par slagit sig ner och i skrivande stund föder paret upp tre ungar på sin klippavsats i Stora Stöten.

Samtidigt vill olika aktörer nyttja Stora Stötens säregenhet.

I dagsläget har Falu Gruva, i rollen som markägare, godkänt en förfrågan från Falu SS om att få starta en kombinerad löp- och simtävling med start nere i Stora Stöten i augusti.

Vilka restrektioner och hänsyn som ska tas med tanke på det häckande berguvsparet väntas komma från Länsstyrelsen under den närmaste tiden - allt regleras via lag genom artskyddsförordningen.

- Artskyddsförordningen är en väldigt stark lagstiftning, men allt är inte svart eller vitt. Det är upp till oss (Länsstyrelsen) att göra prövningarna och något facit att gå efter finns inte, säger Jemt Anna Eriksson, funktionssamordnare vid naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Även Falu Gruva, där Anna Björkman är verksamhetschef, söker en årlig prövning vid Länsstyrelsen för att få reda på hur deras verksamheten ska förhålla sig till faktumet att berguvarna trivs i Stora stöten.

- Vi måste ha något att förhålla oss till, säger Anna Björkman.

Bland planerna Falu Gruva har är att bygga upp en provisorisk scen i augusti nere i stora stöten för att kunna genomföra teaterpjäser i regi av Dalateatern.

Men några övriga planer för Stora stöten har man inte vid Falu gruva mer än att man måste svara upp med nödvändigt underhåll i sin roll som världsarvsförvaltare.

Bland arbetena som behöver göras är inspektion av rasskyddsnäten, provtagning i industrigruvan samt pumpning av gruvvatten.

Vad skulle hända om ni inte gjorde de här åtgärderna?

- Vårt uppdrag är att vårda och förvalta kulturmiljön där Stora Stöten är en viktig del. Om vi inte kan vårda kulturmiljönklarar vi varken av Stiftelsen StoraKopparbergets uppdrag eller ansvaret som vi fått av UNESCO när vi tillsammansmed övriga platser i Falun utnämndes till ett Världsarv., svarar Anna Björkman.

Vad betyder berguvarna för Falu gruva?

- Berguvarna betyder jättemycket för oss och vi är otroligt stolta över att ha ett häckande par i Stora Stöten. Vi har också en utställning om berguvar och berguvskameran uppskattas av väldigt många människor runtom i hela landet.

Falu Gruvas kärlek till berguvarna ger dock Kalle Bergström inte mycket för och det är särskilt planerna på en tillfällig teater nere i Stora stöten som stör honom.

- Om Länsstyrelsen tillåter den här teatern så kan man inte ha några berguvar där - det går inte ihop. Det är i alla fall vad vi tror och det bygger vi på tidigare erfarenheter, säger Bergström, som även menar att flera provokationer från Falu Gruva gentemot uvarna har förekommit.

Bland annat ska man ha lagat ett rasnät intill uvarna precis när äggen skulle kläckas i slutet av mars.

- Det var en ren provokation. De kunde ha lagat nätet när som helst från mitten av juli till december.

Hur ser du på övrig verksamhet som gruvan säger sig vara tvungna att genomföra i Stora Stöten?

- Det är inga problem, bara man gör det vid rätt tidpunkt utan att störa uvarna. Jag vill att Länsstyrelsen sätter ner foten med klara och öppna regler, säger Kalle Bergström.

Det har alltså gått åtta år sedan det uppskattade Berguvsprojektet startade vid Falu Gruva och totalt har över 230 000 besökare tittat in på Berguvskaemran för att följa uvarnas väl och ve.

I dagsläget besöker omkring 1 000 personer kameran - varje dag.

Dåvarande chefen, Daniels Sven Olsson, minns tillbaka på hur allting startade.

- Vi hade alltid bra relationer och kollade alltid med Kalle när det var frågan om något som rörde uvarna, minns han tillbaka.

Hur förhöll ni er till de arbeten som behövde göras nere i Stora Stöten?

- Det är en säkerhetsfråga som stiftelsen Falu Gruva, Stora Koppbarberget har ansvar för och ingen annan, säger Daniels Sven Olsson och fortsätter:

- Vi hade en ständig dialog där bergsäkerhetsfolket hela tiden hölls informerade om uvarna. Men bergssäkerheten är en skyldighet Falu Gruva måste sköta, annars får den stänga igen.

Och arbetena kring bergssäkerheten kan inte skjutas på till tidpunkter då det stör uvarna som minst?

- Man kan ta hänsyn till det, men där måste man ha en dialog med varandra. Det handlar också om säkerhet och ett besöksmål för 250 000 personer per år, kommenterar Daniels Sven Olsson.

LÄS MER: Allvarligt läge för hotad berguv

LÄS MER: Beslut taget - statyn flyttas från gruvan

LÄS MER: Här grattas mamma berguv