Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergslaget vill satsa på järnvägen i regionen

– Sammanfattningsvis kan man säga att vårt arbete handlar om att bredda den regionala verksamheten i Bergslagen. Och det tar sig lite olika uttryck.
Intresseföreningen Bergslagets uppdrag är att fungera som en länk mellan medlemmarna för att regionen som innefattar fem län ska utvecklas till ett livskraftigt och attraktivt område.
I torsdags Hedemora i samband med sitts senaste styrelsemöte.

Intresseföreningen Bergslaget bildades för 15 år sedan och har 27 medlemmar i fyra län. Hedemora har varit med ända från start.

– Medlemskapet kostar oss 10 000 kronor och 1 krona per invånare varje år, och det har det varit värt, konstaterar kommunalrådet Ulf Hansson. Vi har ingen tanke på att gå ur.

Föreningens syfte är att fungera som en plattform för samarbete inom regionen och att arbeta för en bra och fungerande infrastruktur för invånare och företag. Bland annat var det Bergslaget som 2002 tog initiativet till det som blev Tåg i Bergslagen. Man företräder även medlemmarnas intressen gentemot myndigheter och organisationer, både inom och utanför landets gränser.

– Under de 15 åren har vi i huvudsak varit verksamma inom fyra områden, infrastruktur och kommunikation, kultur och turism, gruvindustrin och internationella frågor, säger ordförande Inga-Britta Kronnäs.

Varje år sätter Bergslaget ljuset på ett specifikt område, i år är det infrastruktur och kommunikation som står i fokus och under hösten arrangerar Bergslaget två konferenser på det temat. Till den första har man bjudit in kollektivtrafikmyndigheterna och andra berörda myndigheter i Bergslagen för att diskutera hur man ska jobb vidare med det gränsöverskridande samarbetet och hur det kan utvecklas. Den andra konferensen arrangeras i Stockholm och vänder sig till riksdagsledamöter med budskapet att kraftfulla investeringar på järnvägen är nödvändiga för regionens överlevnad.

– Vi vill ha en satsning på järnvägen på två nivåer, säger Inga-Britt Kronnäs. Omedelbart 500 miljoner kronorför små investeringar som kan göras på en gång utan att störa trafiken och för att klara dagens transportvolym och en framtida satsning på 35 miljarder kronor för att bygga ut järnvägsnätet i Bergslagen.

Den blomstrande gruvnäringen i regionen bör vara ett starkt argument menar Inga-Britt Kronnäs, men också det faktum att det redan i dag finns företag i regionen som inte kan expandera på grund av ett överbelastat järnvägsnät, som exempel ger hon ABB i Ludvika.

Bergslaget engagerar sig även i mindre, lokala projekt i bergslagsområdet. Ett konkret exempel på Intresseföreningens Bergslaget arbete verksamhet är förvandlingen av den gamla Konsumbutiken i Stjärnsund som i samarbete med bland andra länsstyrelsen och Hedemora kommun byggs om till ett besökscentrum.

Läs mer om Intresseföreningen Bergslaget på www.bergslaget.se