Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergslagen behöver raka besked från politiken om villkoren för industrin

Sverige står inför en tid av ny industrialisering och många jobb kommer att förändras, inte minst i industritäta regioner som Bergslagen. Här finns bland annat stålindustrin som ingår i en av de starkaste värdekedjorna vi har i landet, från svensk malm till högförädlade exportprodukter. Det är industrin som drar in stora exportinkomster till Sverige och till den svenska välfärden.

Exporten motsvarar hälften av de värden (BNP) som vi skapar här i landet. Inkomsterna från andra länder använder vi bland annat till att betala för vår välfärd. Möjligheterna att ge utbildning till barn och ungdomar och ersättningar till arbetslösa, sjuka och pensionärer hänger på att det går bra för exportindustrin.

Därför ska vi ge industrin goda förutsättningar att bidra till Sveriges utveckling. Det handlar bland annat om forskning, riskkapital, vägar och järnvägar och tryggad tillgång till energi. Framför allt behöver industrin duktiga medarbetare.

Eftersom utvecklingen går snabbare och snabbare är det nödvändigt att de som arbetar i industrin kontinuerligt får uppdatera sin kompetens. Ibland blir det rentav nödvändigt att byta yrkesbana. Då är det viktigt att det finns väl fungerande system för omställning. Vi tänker bland annat på a-kassan. Vi tänker också på att Arbetsförmedlingen ska kunna ge arbetssökande människor yrkesutbildningar som möter det lokala näringslivets behov.

I ett glest befolkat land som vårt kan exportindustrin vinna fördelar av att ta vara på idéer och kompetens hos människor som kommer från andra länder. Hos dem finns värdefull förståelse för villkoren i andra kulturer. Här gäller det att utveckla nya metoder som gör att rätt företag kan hitta rätt arbetskraft.

Även i det komplexa parlamentariska läge som råder idag krävs det att politiken levererar. Det förutsätter att alla riksdagspartier tar ansvar. Människor och företag i Bergslagen behöver raka besked nu. Bland annat om att a-kassan kommer att höjas och om att arbetsförmedlingarna får större frihet att agera utifrån lokala behov.

Ett fungerande system för omställning är en av förutsättningarna för att Sverige ska kunna gå vidare mot ny industrialisering som skapar tillväxt, fler företag och nya jobb.

Anders Ferbe

Ordförande IF Metall

Heike Erkers

Ordförande Akademikerförbundet SSR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel