Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergqvist lättad över dopningsfall

Annons

Kajsa Bergqvist blev både lättad och glad när hon fick reda på att konkurrenten Venelina Veneva åkt fast för dopning med testosteron.

Det internationella friidrottsförbundet (IAAF) bekräftade på onsdagen att två bulgariska friidrottare, höjdhopparen Venelina Veneva och 400-meterslöparen Vanja Stambolova, har lämnat dopningsprov med spår av det manliga könshormonet testosteron. I Venevas fall dessutom två gånger. Båda oannonserade och inte i samband med tävling, i Ungern i januari och Bulgarien i februari.

Förra året vann Stambolova guld vid EM i Göteborg. Veneva tog silver. I år har de inte tävlat alls utomhus _ de har varit avstängda av sitt eget förbund sedan april i väntan på dopningsutredningen. Men nu har det bulgariska förbundet friat friidrottarna, vilket fått internationella friidrottsförbundet (IAAF) att driva ärendet vidare till idrottens skiljenämnd (Cas).

Den slutliga domen blir med största säkerhet avstängning i två år eftersom testosteron klassas som "tung substans".

Venelina Veneva är dock 33 år så risken att deras vägar möts igen är liten, något världsmästaren från 2005 välkomnar. Bulgariskan är ett riktigt hatobjekt i den internationella friidrottscirkusen. Bergqvist har aldrig pratat med Veneva som ständigt hållit sig på sitt eget håll i höjdhoppargänget.

Som extra bränsle på den pyrande elden vann Veneva Golden league-tävlingen i Zürich veckan efter EM, med en tvärförbannad Bergqvist på andra plats.

Numera kan de aktiva själva tipsa IAAF om de ser misstänkt dopning bland sina konkurrenter. Kajsa Bergqvist tror att de avslöjade bulgariskorna kan ha åkt dit tack vare en sådan riktad insats.

I slutet av augusti ska hon försöka försvara VM-guldet i Osaka.

TT

Mer läsning

Annons