Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergkvist besviken

– Spontant tycker jag att Länsstyrelsen har fattat sitt beslut på väldigt vaga grunder.
Det säger Ulf Bergkvist, ägare och styrelseordförande vid Bergkvist-Insjön AB.
I går kom beskedet att detaljplanen som godkände en utbyggnad av containerterminalen i Insjön har stoppats.

Tomokuhus, Clas Ohlson, Ejendals, Siljans sågverk, Erasteel i Långshyttan, Ovako i Hofors, knivföretaget Mora of Sweden och Bergkvist-Insjön AB är företag som i dag använder containerterminalen i Insjön.

– Konsekvenserna av Länsstyrelsens beslut kan mycket väl bli att Leksand som kommun och Dalarna som län går miste om möjligheten att skapa ett logistiskt och miljövänligt nav i Insjön och det är mycket olyckligt, säger Ulf Bergkvist.

Det som Länsstyrelsen lyfter fram som grund för sitt beslut är att den konsult som Bergkvist-Insjön AB anlitat för att utbyggnadsprojektet samtidigt var anställd som biträdande stadsarkitekt vid Leksands kommun och därmed uppstod en jävsituation enligt myndigheten.

Tänkte ni aldrig på att det kunde vara en jävsituation?

– Nej, tvärt om. Vi anställde konsulten med kommunens samtycke. Jag tycker dessutom att hela jävhistorien bara är en mycket liten del i hela den här affären.

Ulf Bergkvist menar också att Länsstyrelsen fattat sitt beslut på vaga och delvis felaktiga grunder.

– Vi gjorde ju ett omtag då vi anlitade en ny konsult från Sveco som tog fram en ny plan som innebar att familjerna Beck och Nohrén kunde bo kvar. Dessutom var det då en nu stadsarkitekt så jag förstår inte hur man kan säga att det är jäv.

Tycker du att kommunen ska överklaga?

– Jag säger bara att beslutet att inte godkänna detaljplanen ör djupt olyckligt och att det kommer at påverka hela samhällsbyggnaden om det står fast.