Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergbana på Lugnet lagom till VM

Lugnetområdet i Falun ska få en bergbana. Det står klart sedan Region Dalarna beslutat delfinansiera uppgraderingen av skidarenan inför Skid-VM.

Annons

– Lugnet ska fungera och locka besökare till länet. Inte bara under VM, utan även efter VM, säger vice ordförande Lena Reyier.

Region Dalarnas direktion, högsta styrelse, beslutade under onsdagen att bidra med 6 miljoner för utvecklingen av Lugnetområdet i Falun inför skid-VM om snart två år.

Totalt ska 30 miljoner investeras i en uppgradering, som bland annat berör ett besökscentrum vid hoppbackarna, utsiktsplattform i stora hopptornet, bättre grönområden och infrastruktur.

Region Dalarna framhåller särskilt satsningen på en bergbana från de lägre nivåerna upp mot hoppbackarna.

– För länet är det oerhört viktigt att ha en bra och väl fungerande nationalarena. En lift för besökare är nödvändig för att göra området lättillgängligt och attraktivt, säger Lena Reyier.

Ansvarig för uppgraderingen är LUFAB, Lugnet i Falun AB. I sin utvecklingsplan betonar bolaget att uppgraderingen är viktig för att säkra Faluns position som en ledande arrangör av stora internationella skidtävlingar i framtiden. det bäddar för nya internationella tävlingar inom tidsrymden 15-20 år efter Skid-VM 2015.

– Så är det. Och vi i Region Dalarna vill bidra till det. För Dalarna är Lugnetområdet mycket viktigt, säger Lena Reyier.

Förutom Region Dalarnas 6 miljoner och LUFAB:s 12 miljoner finansieras uppgraderingen av Lugnet även av medel från EU, 12 miljoner. Under 2013 investeras 7,5 miljoner. Under 2014 resterande 22,5 miljoner.