Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergarbetarutbildning startar

Utbildningsnämnden vill satsa på bergarbetarutbildningen och lägga ner två andra program.
– Vi måste redovisa för Gysam vilka program vi ska ha kvar nästa läsår, säger Anki Rooslien.

Gysam är ett samverkansprojekt i Dalarna vars syfte är att säkra kvalitén på gymnasieprogrammen i länet.

De dalakommuner som ingår i samarbetet är Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Rättvik, Säter, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken och sedan ett par veckor tillbaka även Hedemora.

– Martin Koch har elva gymnasieprogram i dag, men till några av dem har det kommit in väldigt få ansökningar, i vissa fall inga alls, säger utbildningsnämndens ordförande Anki Rooslien (S).

Det handlar bland annat om estet, barn- och fritid, hantverk samt restaurang- och livsmedel.

– Estetprogrammet med inriktningar musik och dans vill vi behålla om det finns tillräckligt många sökanden eftersom vi redan investerat i dessa utbildningar.

Estet bild försvinner snart och estet teater är redan borta.

– Barn- och fritidsprogrammet har inte heller så många sökanden, men det är vårt billigaste program så det låter vi stå kvar som sökbart.

Däremot har utbildningsnämnden beslutat att jobba vidare för att lägga ner två av de program som bedrivs i Bachmanska: hantverk med inriktning finsnickeri samt restaurang- och livsmedel.

– Det har kommit in väldigt få ansökningar till dessa program på senare tid.

– Dessutom har branschorganisationen synpunkter på undermålig utrustning, vilket innebär investeringar för miljontals kronor om vi ska fortsätta bedriva dessa verksamheter.

Därför föreslår nämnden att de två programmen avvecklas vilket skulle ge en årlig besparing på 1,8 miljoner kronor.

– Utbildningar finns dessutom i närområdet inom Gysam.

I stället vill nämnden satsa på populära program såsom den riksrekryterande bergarbetarutbildningen. Dit sökte mer än dubbelt så många ungdomar som det fanns platser för enligt Rooslien.

– Nämnden ska nu jobba vidare för att revidera Martin Kochs programutbud. Gysam vill ha en redovisning ganska omgående, säger Anki Rooslien.