Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättarkväll på Sollerön om helgonkulter och offerkällor

En talrik publik hade kommit till Karl Lärkas vänners föreläsning på Sollerön där författaren, botanikern och historikern Thomas Ljung berättade om offerkällor och helgonkulter.

- Källorna i naturen finns på speciella platser som ett gränssnitt eller en förbindelse där olika världar möts. De har ägnats mycket uppmärksamhet sedan urtiden och påverkat människors fantasi.

Det berättade författaren Tomas Ljung som också är botaniker och historiker för den talrika publik som slutit upp på Karl Lärkas vänners föreläsning som nyligen hölls i Sockenhuset på Sollerön.

Thomas Ljung gav många exempel på offerkällor och helgonkällor i Dalarna. När kristendomen infördes avhednades de gamla kultplatserna och kyrkor byggdes. Helgonkulten var stark och inkomstbringande leder drogs genom landskapet.

Ett handfast spår längs pilgrimsvägen är Olofskällan i Kråkberg i Mora. På Sollerön finns offerkällan Ogänkälld.

Tomas Ljung uppmanar alla att sköta om och rensa ur källorna så att de inte växer igen och försvinner.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel