Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bensin- och dieselstölderna ett stort problem

Stölder och snatterier av bensin och diesel är mycket vanligt förekommande vid Statoilmacken vid Faluvägen i Ludvika.
Hittills i år har polisen i Ludvika tagit emot 27 anmälningar och Statoils säkerhetschef Torbjörn Lenstad säger att man jobbar för att komma till rätta med problemet.

Annons

Sett till samtliga tankningsstationer i Västerbergslagen är Statoilmacken vid Faluvägen den som i särklass är mest utsatt för stölder och snatterier av bensin och diesel.

Bara sedan i fredags har polisen i Ludvika fått in fyra anmälningar och sedan nyår och fram till i går var siffran 27.

Statoils säkerhetschef Torbjörn Lenstad säger att han inte har hela bilden klar för sig hur situationen är i Ludvika, men att bensin- och dieselstölder är ett generellt problem inom branschen och över hela landet.

– För bilförarna är det svårt att bryta invanda mönster. Bensin och diesel är produkter som man av gammal hävd tar först och betalar sen. Och vi vill ju inte störa kunderna som är justa och betalar för sig, säger Lenstad.

Lenstad säger vidare att Statoil arbetar med olika alternativ för att komma till rätta med problemet, men att man ännu inte bestämd sig för vilket alternativ man ska jobba vidare med.

– På en station håller vi på att testa med förskottsbetalning och det kommer att pågå fram till årsskiftet, så än kan vi inte presentera hur det fallit ut.

Många tankar med kort och då sker betalningen direkt vid pumpen. Men vid de flesta bemannade stationer finns möjligheten att betala kontant och den möjligheten vill många fortfarande ha.

– Vi utgår från att många kommer att behålla sina vanor, så därför måste vi hitta en lösning som passar alla, påpekar han.

När det gäller macken vid Faluvägen säger Lenstad att polisen borde ha fått många bra bilder på tjuvtankarna via bevakningskameran. Men hos polisen i Ludvika säger man att det ofta kan vara svårt att identifiera förarna och i vissa fall är bilarna falskskyltade.

– Vi ser det här som en kriminell handling som vi måste anmäla och det kommer vi att fortsätta med, tillägger Lenstad.