Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Benny fortsätter rädda liv utan att åka brandbil

Det finns entusiaster. Och sedan finns det sådana som Benny Stern.
Under 33 år brann han för att släcka bränder i Stockholm. Efter ett mellanspel som chaufför flammade lågan upp på nytt, men numera brinner han för att förebygga bränder.
– Jag är yrkesskadad och kan inte ens gå till matbutiken utan att kolla brandskyddet, säger Benny Stern.

Att Benny Stern blev brandman kan han tacka lågkonjunkturen på 1970-talet för. Den gjorde byggnadsarbetaren Benny till en före detta byggnadsarbetare.

Han fick ett tips om att brandstationen i Väsby sökte folk. Benny åkte dit, men fick veta att vakanserna var fyllda.

De flesta hade sagt tack och hej, men inte Benny. Alla som träffat honom vet att han har talets gåva och en stund senare var han anställd.

När han slutade som brandman 33 år senare hade han arbetat på fem stationer i Stockholm.

Orsaken till att han lämnade yrket var inte att han tröttnat, utan för att han fick astma som tack för alla år.

– Jag vill inte ha åren ogjorda. Brandkåren blir som en andra familj genom den speciella anda som finns. Jag hade räddat många liv, främst vid trafikolyckor och inte vid bränder som säkert många tror. Men jag fick också uppleva mycket som var tragiskt, säger Benny.

Risken är stor att minnesbilder följer med hem till familjen och till nattsömnen, men Benny lärde sig att stänga av.

– Efter svåra olyckor samlades vi och snackade ut. När jag sedan stängde dörren på stationen stängde jag också in jobbet.

När han slutade, arbetade han några månader som chaufför och körde bland annat buss till Finlandsbåtarna, en flera timmar lång och för passagerarna tråkig resa.

– Jag har ju svårt att hålla tyst, tog mikrofonen och satte i gång.

Benny pratade om – brandskydd.

– Det var nog första gången som någon berättat om brandskydd på en sådan bussresa. Men det gick verkligen hem, jag fick till och med applåder.

Gnistan tändes på nytt. Benny beslöt att återvända till branschen, men till "andra sidan". I stället för att släcka bränder och rädda liv tog han som uppgift att försöka förhindra att de skarpa lägena uppstod.

Benny sysslar med SBA, det vill säga systematiskt brandskyddsarbete, och är anställd vid teknikkonsultbolaget ÅF:s brand- och riskavdelning.

– Jag är stationerad i Borlänge och trivs hur bra som helst. Det finns faktiskt lite av den familjära brandkårsandan på ÅF. Skillnaden är att nu förebygger jag att bränder uppstår så att brandkåren slipper åka ut.

Han bygger upp SBA hos företag och nämner Saab i Linköping som ett exempel. Han håller i brandutbildningar, något som bland annat bostadsföretagen Tunabyggen i Borlänge, HSB och Ludvikahem blivit varse om.

Att informationen går in råder det ingen tvekan om. Benny är en envis och vältalig person som ser möjligheter hellre än bekymmer.

– Jo, det stämmer nog. Jag ser inga problem utan är äckligt positiv, säger han och skrattar.

Med julen så smått i antågande får han ändå en liten bekymmersrynka i pannan.

– Det är nu det börjar. Mönstret är att ett ljus tänds på morgonen och glöms. På eftermiddagen har det brunnit ner och sedan kommer larmet till brandstationen.

Trots all information händer det om och om igen.

Han berättar att sedan år 2000 har 250 000 bostadsbränder inträffat och 900 personer omkommit och 7000 har skadats. Och i de siffrorna har julhelgen en betydande del.

Varför lär vi oss aldrig?

– Orsaken är stressen. Folk har för mycket att hålla reda på. Det är tider som ska passas och ungar som ska skjutsas.

Apropå julen berättar han att det tar 30 sekunder innan rummet blir övertänt efter att en plastgran eller en torr gran tagit eld.

– Lågorna blir snabbt fyra fem meter höga, betydligt högre än takhöjden i vardagsrummet. Och då är det lätt att förstå hur det går.

Brandvarnare är bra, bara de sitter på rätt plats och är av rätt typ, fortsätter han.

– Den sitter oftast i hallen, men det räcker inte. Barn brukar vilja stänga in sig i sina rum och börjar det brinna dör de av koldioxid innan brandvarnaren i hallen varnar. Därför ska brandvarnare också sitta i sovrummen. Dessutom ska brandvarnarna kunna "prata" med varann. Larmar en larmas alla.

Vidare anser han att alla bör ha brandsläckare i sina hem.

– För en femhundring får man en pulversläckare. Pulver är bäst för det släcker allt. Det räcker med en släckare på sex kilo även om det finns tyngre. Det viktiga är att alla orkar hantera den.

Benny Stern nöjer sig inte med de brandskyddssystem som finns. Han har utvecklat ett eget system som får premiär i januari och som utnyttjar den senaste tekniken med surfplattor och appar i SBA.

– På surfplattan finns en ritning över företagets lokaler. På den lägger man in branddörrar, utrymningsvägar, skyltar, var brandsläckarna finns och så vidare. Enkelt och överskådligt, konstaterar entusiasten Benny Stern som genom alla upplevelser i jobbet inte tar något för givet.

– I morgon kan man vara död. Därför hyllar jag devisen om att leva för dagen, säger han.