Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Ohlsson

Annons

Riksspelmannen Bengt Ohlson, Hedemora, född 1931, har den 19 januari avlidit efter en längre tids sjukdom.

Bengt var född i Bjuråker.

Dragspel blev hans första instrument.

Fiol började han spela på allvar först när han var 23 år gammal.

Som en av de första behöriga yrkeslärarna i träteknik kom han till Hedemora.

1964 började han spela fiol på danskurser tillsammans med riksspelmannen Udd Axel från Garpenberg. Senare kom han att spela åt flera folkdanslag – längst åt Svenska Folkdansringen i Säter – och på mängder av kurser i polskedans.

Ingvar Norman var hans läromästare i låtspel på 1970-talet. På senare år så var Ragnar Ragge Eriksson den dansledare som var hans återkommande parhäst på låtkurser.

Det som främst utmärkte Bengt som spelman var hans otroligt noggranna rytmsinne, något som är en förutsättning för att kunna växla mellan olika sorters polskor på ett sätt som gör även erfarna dansare nöjda.

Många av dem som idag spelar låtar i Södra Dalarna har på olika sätt påverkats av Bengt åsikter om hur man skall spela låtar.

Mot slutet av hans liv började ryktet om Bengt färdighet i skriva noggranna noter med stråkbågar och andrastämma sprida sig. Andra spelmän började skicka noter och inspelningar till honom för att få Bengts notskrift.

Bengts digitala arkiv kom därför med tiden att växa till drygt 1400 låtar. En helt otrolig prestation.

Ibland kunde Bengts noggrannhet med detaljer ställa till det lite i samarbetet med omgivningen. Bengt var normalt inte den som ställde sig i ett gäng och spelade låtar som de andra bara kunde på ett ungefär. Då fick fiolen hellre ligga kvar i lådan. Rätt skulle det vara. Framförallt, det skulle det passa till den dans låten var tänkt för.

Bengts andra stora fritidsintresse som pensionär blev att bygga och reparera fioler. Han plockade isär trasiga fioler, lagade, slipade, tvättade och limmade ihop dem igen. Han torde ha hunnit med cirka 100 stycken.

In i det sista hade han nya projekt på gång, hans sista blev en spegellös systemkamera av nästan proffsklass.

Bengt efterlämnar en sambo och en dotter som bor i Stockholm.