Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belönas med livboj för livräddande insats

Här om dagen fick Anne-Lie Gyllbäck ett paket på posten. Det visade sig innehålla en livboj som Svenska livräddningssällskapet skickat till henne. Den var dessutom märkt med hennes namn.
– Det fanns ingen livboj på platsen när vi skulle hjälpa kvinnan, så denna kommer verkligen till rätt plats, säger Anne-Lie Gyllbäck.

Det var strax före klockan tio på förmiddagen den 26 juni som den 75-åriga kvinnan hade gett sig simmande ut i sjön i Brindsjön för att rädda en hink med garn. Väl ute vid hinken tog hennes krafter slut och hon kände att detta skulle sluta illa. Hon skrek och en av hennes väninnor larmade räddningstjänsten och en annan sprang till den stuga som Anne-Lie Gyllbäck och hennes son Anders befann sig i. Med hjälp av ett par flytvästar simmade de ut till kvinna och lyckades med hjälp av flytvästarna bogsera kvinnan till land. Där kunde hon så småningom tas om hand av ambulans och räddningspersonal.

– På stranden har det under många år funnits en livboj, men när vi skulle ha den var den spårlöst borta, berättar Anne-Lie Gyllbäck.

Kvinnan som höll på att drunkna klarade sig helskinnad från äventyret och kunde lämna sjukhuset ganska omgående.

Trots att Anne-Lie och sonen Anders med tiden förstått att det de gjorde var något utöver det vanliga, så blev hon trots allt väldigt förvånad när det kom en livboj med posten.

– Det är naturligtvis trevligt och min tanke är att jag ska hänga upp den på sommaren när det är mycket folk på stranden och badar, men egentligen den kanske skulle sitta uppe året runt, eftersom det är mycket folk ute och fiskar på vintern, funderar Anne-Lie Gyllbäck.

Hon har i varje fall varit ner till Brindsjön och provat och den verkar pryda sin plats.

– Jag hoppas att den aldrig behöver komma till användning, sammanfattar Anne-Lie Gyllbäck..