Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat: Nazister bakom attacken mot Kallurs familj

Prideflaggan hade plockats ner från familjen Kallurs hus i Rättvik.
Nu är det bekräftat att nazister ligger bakom det hela. Det skriver nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen på sin hemsida – ihop med en bild på när flaggan brinner.

Läs också: Familjen Kallurs sommarhus i Rättvik utsatt för attack: "Är skärrad"

Hör polisens presstalesman Stefan Dangardt berätta om brottet.

Regnbågsflaggan på Kallurföräldrarnas tomt hade plockats ned från sin flaggstång och misstankarna riktades tidigt mot att det var en hbtq-fientlig aktion, då de sett klistermärken från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i området.

Nu är det bekräftat på den nazistiska organisationen NMR:s hemsida Nordfront, att det är nazister som ligger bakom.

NMR, som av Säpo bedöms som den farligaste rörelsen i extremhögern, skriver att "nationalsocialister meddelat om avlägsnandet". Tillsammans med det har de publicerat en bild på den brinnande flaggan.

Så här avslutar de sin kraftigt hbtq-fientligt vinklade artikel:

"Nationalsocialisterna som meddelade Nordfront om avlägsnandet av flaggan säger att de ”aldrig kommer att acceptera uttryck för dessa folkfientliga rörelser och deras subversiva budskap och särskilt inte när det sker omkring barn”. Denna symbol för en sjuk och barnfientlig rörelse har nu blivit uppbränd."

Martin Kallur sa så här till Expressen efter att flaggan blev stulen:

– Jag är själv hbtq-person. Det gör det hela väldigt olustigt. Det är lätt att tänka att det är ett stort steg mellan att ta ner en flagga och göra något ännu värre, och det kan jag hålla med om, men med tanke på vad flaggan betyder för mig så är det väldigt tråkigt att någon gör så här.

För Plus-kunder: Häckdjävulen: Tårarna, bakslagen, kampen – se den exklusiva dokumentären om Sanna Kallur

Läs också:

Nu är Sanna Kallurs karriär över – avslutade med åttondeplats i EM-finalen

Karriären avslutad – då fortsätter skadorna förfölja Kallur: "Faceplantar golvet"

Thomas Lind: ”Kallur – vår mest folkkära idrottare sedan Ingemar Stenmark”