Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behövs p-skivan vid sjukhuset?

När Marianne parkerade på parkeringsplatsen vid Borlänge sjukhus fick hon parkeringsböter trots att hon hade p-skiva.

Skivan var rätt inställd och hon kom tillbaka till bilen, som hon hade lånat, innan tiden hade gått ut. Men det fanns ytterligare en p-skiva i bilen, en liten skiva som hon inte hade uppmärksammat som satt fastklistrad på vindrutan, med en annan tid inställd.

När hon tog kontakt med vårdcentralen för att förklara vad som hade hänt fick hon veta att många klagar på den tidsbegränsade parkeringen.

– Jag kan väl betala mina böter, men det verkar ju vara ett stort problem om det är vanligt att besökare bötfälls, säger hon.

Per-Olov Matsson, verksamhetschef på Domnarvets vårdcentral, är inte nöjd med landstinget parkeringsstrategi och tycker över huvud taget att det är en konstig policy att man ska bötfälla besökare.

– Vad jag förstår har landstinget kontrakt med parkeringsföretaget Q-Park för alla sina anläggningar i Dalarna. Tyvärr drabbar det Borlänge sjukhus, för hit är det inte någon som åker för att okynnesparkera, säger han och fortsätter:

– Det är en sak om vi var granne med Kupolen, då skulle jag förstå om man var tvungen att ha speciella regler, men hit till ett gärde utanför Borlänge centralort är det ju ingen som åker bara för att ställa sin bil. Och det har vi påtalat flera gånger.

Per-Olov Matsson inser att andra sjukvårdsinrättningar med många besökare kan ha p-problem.

– Ja, och det är naturligt att man strävar efter att ha lediga parkeringsplatser i så stor utsträckning som möjligt nära vårdenheter för patienter, men här har vi ju som sagt inga sådana problem, konstaterar han.

Fastighetschef Jan Sjöberg, Landstingsfastigheter, säger att det visserligen finns en policy som gäller alla parkeringsanläggningar i Dalarna, men att målsättningen i möjligaste mån är att anpassa reglerna till vad som gäller på orten.

– Ja, vi försöker att ha en följsamhet i de här frågorna och p-skivan är ju lösningen för Borlänges del, säger han.

Även om parkeringsproblematiken är svårast att hantera vid stora anläggningar som Falu lasarett anser Jan Sjöberg att man inte kan säga att parkeringsplatsen vid sjukhuset i Borlänge är helt problemfri.

– Nej, till och från är det svårt att få platserna att räcka till där, framför allt några timmar mitt på dagen när besökstrycket är extra stort, och det var inte så länge sedan som vi till och med planerade att utöka antalet. Dessvärre blev det aldrig verklighet då vi tvingades backa med förslaget eftersom vi inte fick igenom det i byggnadsnämnden, säger han.