Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behövs merav samsyn

Samsyn om bostäder – det var rubriken på ledaren i tisdags (16 oktober). Det är utan tvekan så att alla goda krafter måste samverka om vi ska få fart på bostadsbyggandet i länet. Ett gemensamt utvecklingsbolag borde ge större möjligheter att pressa produktionskostnader på nyproduktion av bostäder. Det borde verkligen också vara så att ett sådant gemensamt initiativ ger återklang högre upp i beslutshierarkin, kanske till och med hos vår bostadsminister!

Region Dalarnas räcker inte! Vi måste få en bostadspolitik värd namnet för hela Sverige! Det måste till åtgärder som gör att det går att bygga bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Region Dalarnas chef Göran Karlsson har alldeles rätt när de beskriver problematiken med bostadsbristen: Det drabbar utvecklingen.

I Dalarna bor cirka en tredjedel av befolkningen i hyresrätt. Av dem är hälften ensamstående, med eller utan barn. Det betyder att de inte har någon att dela hyran och andra utgifter med. Så kommer det förmodligen också att se ut i framtiden. Det måste alltså inte bara byggas nytt – det måste också byggas till rimliga kostnader!

Den rapport som Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna tagit fram kring beskattningen på bostäder, visar att om det blev rättvisa skattevillkor för hyresrätten skulle kostnaderna för att bygga nya hyresbostäder minska väsentligt. Införandet av en investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter, rotavdrag till hyresrätter, en miljöpremie för ombyggnad av hyresrätter, slopad fastighetsskatt för hyresrätter och skattefria underhållsfonder, skulle rätta till orättvisor och stimulera byggandet.

Det skulle kosta cirka 8 miljarder kronor – att jämföra med de 39 miljarder som nu går till det ägda boendet i form av rot- och ränteavdrag. De åtgärderna - tillsammans med regionala initiativ som region Dalarna föreslår – skulle säkra en god bostadsförsörjning och därmed tillväxt och utveckling för Dalarna!

Annakari Berglund

är verksam i Hyresgästföreningen