Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver bidrag för att fortsätta

Projektet Meteorum väntar på besked från Tillväxtverket. Kommunerna Mora, Orsa, Leksand, Rättvik och Region Dalarna står redan bakom arbetet.
Om Tillväxtverket säger ja till ett bidrag får Meteorum totalt 2,4 miljoner kronor.

Bidraget från Tillväxtverket vore viktiga pengar för att driva projektet framåt, anser projektledaren Thomas Jacobs och Hans Hassle, vd för Plantagon International och medlem i Meteorums styrgrupp.

Meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan ställde bergarterna i Siljansområdet på tvären och skapade den geologiskt intressanta region vi har i dag. Thomas Jacobs, bybo från Västberg, startade arbetet med att etablerade tankarna kring Meteorum och en Geopark som kan fortsätta i ytterligare två år om bland annat bidraget från Tillväxtverket beviljas.

– Framför allt vill vi jobba med lokal förankring och visualisera projektet. Vi hade ett första öppet informationsmöte för allmänheten i Dalhalla i augusti och det kom 200 personer trots att det var hällregn. Vi placerade alla på Dalhallas scen och berättade om projektet, säger Thomas Jacobs.

Bland annat fick besökarna se två filmer som visades på bergväggen i Dalhalla, en om hur jorden ser ut från rymden och en film om arbetet i Kullsbergs kalkbruk från 1938.

Tillsammans med Hans Hessle hoppas Thomas Jacobs att Meteorum ska drivas efter en modell där ett bolag samarbetar med ideella föreningar.

Syftet med Meteorum är att skapa intresse för geologi och alla de intressanta platser runt Siljan meteoritnedslaget skapade.

Om just geoturism i Siljansområdet har Sara Johansson skrivit en uppsats. Sara studerar på institutionen för geovetenskap vid Uppsala Universitet. Hon berättade om sitt arbete under mötet i Dalhalla.

En delegation med bland andra Hans Hassle, Thomas och Jacobs gjorde en resa under förra veckan till de fyra aktuella Siljanskommunerna för att ge mer fördjupad information till företrädare för kommunerna om Meteorum. De höll även ett föredrag under Företagsfrukosten i fredags på Stiftsgården.