Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandlingsprogram i Malingsbo tioårsjubilerade

Cirka 100 personer deltog på tisdagen när Malingsbo rehabcenter tioårsjubilerade. Skådespelaren och författaren Benny Haag var en av gästerna.
– Efter ett och ett halvt år är 76 procent av dom som gått igenom vårt behandlingsprogram nyktra, sa Tommy Elmertoft, vd för rehabcentret.

Det är människor med alkohol- och drogproblem som i samarbete med sina arbetsgivare kan få möjlighet till en fyraveckors intensiv behandlingsperiod i Malingsbo.

– Vi följer Anonyma alkoholisters program och vi brukar också besöka deras möten i närområdet, upplyste Elmertoft.

Malingsbo rehabcenter tar emot mellan 60 och 90 personer varje år. I varje omgång ingår inte fler än tio personer.

– Vi vill ha begränsade grupper till antalet för att deltagarna ska känna sig trygga med varandra. Män dominerar och det är lite svårare att nå kvinnor, som kanske har missbruksproblem och skulle behöva komma hit, uppger Tommy Elmertoft.

Efter genomgången behandling görs en uppföljning av deltagarna under elva månder.

– Så vi släpper dom inte bara efter att dom lämnat Malingsbo. Man kan säga att det är en form av eftervård.

Sex fast anställda jobbar på rehabcentret, inrymt i Malingsbo herrgård och ägs av Statens fastighetsverk.

– Det är fantastiska lokaler men vi skulle behöva lite bättre internetuppkoppling, noterar Elmertoft.

Benny Haag hade bjudits in för att hålla ett föredrag utifrån sin bok "Mod, makt och motstånd". En av de personer som tidigare gått igenom behandlingsprogrammet berättade sin historia och om vägen till ett bättre liv.

Fotnot: Malingsbo rehabcenter är ett behandlingshem för människor i arbetslivet med alkohol- och drogproblem och drivs av Svenska kyrkans församling i Västanfors-Västervåla med säte i Fagersta.