Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begränsad potential för biogasproduktion

Enligt flera samstämmiga rapporter finns det i Sverige en potential för biogasproduktion från inhemska restprodukter på runt tio TWh årligen. Därav är hälften halm som även kan användas direkt i kraftvärmeverk. Den andra hälften motsvarar energimängden av en tankfyllning per person och år, eller omkring 1/20 av oljeandelen av energianvändningen i transportsektorn i Sverige. Biogas kan alltså inte tillgodose mer än en ytterst liten andel av energibehovet av trafiken.

Inför nästa upphandling av lokaltrafiken är det knappast rimligt att satsa cirka 70 miljoner kronor på en så osäker investering som en uppgraderingsanläggning för biogas och en tankrigg för lokalbussar i Falun, samt att driftskostnaderna ökar med fyra miljoner kronor årligen.

Bättre än att kräva biogas som bränsle är att ställa hårda krav på energieffektivitet vid nästa upphandlig. Då kan även driftskostnaderna bli lägre. Det finns ingen anledning att slösa med energi och kollektivtrafiken får inte fördyras i onödan, för miljöns skull.

Dietmar Gleich (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare