Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begär skyddsjakt på samtliga vargar

Jägarna i Idre och Särna bombarderar Länsstyrelsen med skrivelser där de nu begär tillstånd till skyddsjakt på samtliga vargar med fast etablering inom Särna och Idre socken. Hittills har 156 ansökningar om skyddsjakt lämnats in.
Enligt Länsstyrelsens egen rapport finns det minst åtta, kanske nio vargar i området.

Idre Nya Sameby har en öppen begäran om skyddsjakt på ett vargpar nordväst om Idre utöver den så kallade Kilsbergstiken. När det gäller kilsbergstiken så revirmarkerar hon och följs av en varghane som kan innebära att det finns ytterligare en varg i området.

Vargspillning har återfunnits och DNA kontroller visar att det utöver Kilsbergstiken handlar om vargar från Fulufjället, Siljansringen och Korsåreviret i Dalarna samt från Brattfors och Sandsjöreviret i Värmland. I våras sköts också en varghane vid Storvätteshågna som härstammade från Görsjö-reviret.

Nu menar jägarna i Idre och Särna att det inte längre finns någon annan lösning än skyddsjakt på vargarna i området. Den kan ske genom de bestämmelser som finns i art och habitat direktivet och som gör skyddsjakt möjlig innan skada har uppstått.

Jägarna påtalar också den bekymmersamma situationen för rennäringen samt att turistintäkter hotas när det gäller anordnare av älgsafaris.

För jägarnas skulle beräknas älgstammen kollapsa inom kort och redan 2014 beräknar jägarna att det inte längre finns en jaktbar stam av älg.

Jägarna skriver också att de anser att Länsstyrelsen vid tidigare skyddsjaktsansökningar visdat ett stort förakt mot människor och verksamheter som drabbats av den ej utrotningshotade vargens enormt snabba etablering. De skriver vidare "inget förtroende finns kvar för dagens förda rovdjurspolitik och Länsstyrelsens hantering. Därmed finns ingen möjlighet at få en acceptans för vargens fortsatta etablering i området."

– Vi kommer att hantera de inkomna önskemålen om skyddsjakt skyndsamt, säger Henrik Thurfjell på Länsstyrelsen.

– Genom att samtliga ansökningar har samma formuleringar så kommer vi att hantera dem i klump. Ett beslut bör kunna komma redan under måndagen, säger Henrik Thurfjell.