Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begär 23 miljoner till ny förskola i Ludvika

Anslå 21 – 23 miljoner kronor för byggande av en ny förskola i Ludvika.
Det kravet framför social- och utbildningsnämnden till kommunstyrelsen.
– Finns det ett behov så måste vi lösa det på något sätt, säger vice kommunalrådet Ivan Eriksson (S).

Som NLT tidigare skrivit ser social- och utbildning ett behov av en ny förskola med fyra avdelningar med plats för sammanlagt cirka 80 barn. Förskolan ska ligga i centrala Ludvika.

Fastighetschefen Stefan Andersson har föreslagit Magnetenområdet, mellan Magnetens förskola och Pizzeria Milano, som en lämplig plats.

Nu har man kommit fram till att en förskola med fyra avdelningar kräver ytor på cirka 900 kvadratmeter. Fastighetsavdelningen har uppskattat kostnaden för ett nybygge till någonstans mellan 21 och 23 miljoner.

Ingen beräkning har gjorts angående vad det skulle kunna bli för hyreskostnader för social- och utbildning. Däremot har man räknat fram övriga driftkostnader för löner, kost, lokalvård med mera till omkring sju miljoner per år.

Dessutom behöver det förstås investeras i möbler och andra inventarier och där räknar social- och utbildning med en engångskostnad på runt 800 000 kronor.

Kommunstyrelsen fick brevet från social- och utbildning tidigare i oktober och Ivan Eriksson vet inte om man hinner ta ställning till önskemålet i samband med det arbete med budgeten för 2013 som nu är inne i slutskedet.

– Men naturligtvis ska vi se till att ta hand om barnen, Vi kan inte avvisa ett behov som våra kommuninvånare har. Det kan bli omprioriteringar i budgeten eller att vi får skjuta till ytterligare medel för att klara den här investeringen, förklarar vice kommunalrådet.

Tills vidare är han också öppen för att man utreder alternativ till ett nybygge, exempelvis att kommunen köper eller hyr modulbyggnader.