Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befogad politikerilska mot polisen

Det är bäddat för bråk om polishuset i Borlänge. Förra veckan rapporterade tidningen att stora delar av polisverksamheten är planerad att flyttas till Falun och att bara ett mindre poliskontor med bland annat passhantering och en ungdomsgrupp ska finnas kvar i Borlänge. Nu eldar både kommunalråd och oppositionsråd upp sig och tänker protestera mot flytten.

Viktiga funktioner försvinner. Det är fullt förståeligt att Borlängepolitikerna reagerar, särskilt då kommunen växer så det knakar sedan en tid tillbaka. Borlänge är en starkt bidragande orsak till att Dalarna inte rasar i befolkningsmängd. Borlänge har också länets överlägset högsta kriminalitet med över 7000 anmälda brott förra året.

Länspolismästare Sten-Olov Hellberg har vid tidigare tillfällen sagt att ett gemensamt polishus bör ligga i Falun, eftersom staden är Dalarnas största ort och residensstad med viktiga myndigheter som åklagarmyndigheten, domstolarna, och kriminalvården. Dessutom tar det inte lång tid mellan Falun och Borlänge; en polispatrull i bil kan på minuter att ta sig mellan städerna vid en akut utryckning.

Men polishusets försvinnande från Borlänge har en stor symbolisk och praktisk betydelse för stadens invånare. Enligt Region Dalarnas livsmiljöenkät från 2009 upplever nära 70 procent av dem som bor på landsbygden att tillgängligheten till polisen är dålig. Bland dem som bor i en stadsmiljö tycker 40 procent att tillgängligheten till polisen brister, men frågan är om inte den siffran kommer att stiga bland Borlängeborna om en flytt genomförs.

Under de senaste tio åren har den polisiära närvaron har urholkats i hela landet; på tio år har ett hundratal stationer lagts ner. Den polisiära närvaron i Borlänge kan mycket väl, trots ambitioner att det inte ska bli så, minska på sikt.

Det handlar inte bara om bemanning, organisationsförändringar och besparingar. I grund och botten kommer flytten att förvandlas till en förtroendefråga för polisen.