Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befarar nedskärningar inom grundskolan

Barn- och utbildningsnämnden ser ut att behöva spara 2,1 miljoner kronor inom grundskolan. Förvaltningen räknar med att verksamheten måste bantas med fyra, fem tjänster.
– Och i absolut värsta fall handlar det om dubbelt så många tjänster, säger Karin Åberg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Sett till budgetramen som kommunfullmäktige tog beslut om i juni räcker inte pengarna till för barn- och utbildningsnämnden i budgetarbetet inför nästa år.

– Sett till den befintliga verksamheten med ett ökat elevantal och lokalbehovet som finns så måste vi in och röra i verksamheten. Vi har haft en buffert inom barnomsorgen motsvarande tio barn och den bufferten kommer vi inte att ha nästa år, vilket gör att det är ett känsligare läge om det blir en ökat inflyttning och fler barn som föds, säger Karin Åberg.

Totalt sett handlar det om lite drygt 3,5 miljoner kronor som ser ut att behöva sparas av förvaltningen. 2,1 av dessa ska tas från grundskoleverksamheten och grundskolans stödfunktioner.

– Det blir dock ingen förändring för förskolan. Vi måste se över alla tjänsterna inom grundskolan, allt från lärare till fritidspedagoger. Detta kommer absolut att påverka personaltätheten inom grundskolan, säger Karin Åberg.

Förvaltningen har gjort en konsekvensbeskrivning av vad dessa besparingar kommer att innebära för grundskolan. Denna konsekvensbeskrivning fick barn- och utbildningsnämnden ta del av vid sitt senaste sammanträde.

– Det har inte handlat om så här stora summor under de senaste åren. Vi har gjort förändringar i verksamheten tidigare, bland annat genom minskat personaltätheten inom förskolan. Denna gång är det dock grundskolan som påverkas, säger Karin Åberg, som dock påpekar att nämnden helst vill öka personaltätheten.

– Detta kommer att få en stor påverkan på verksamheten. Vi pratar om att behöva minska med fyra, fem helårstjänster. Och i absolut värsta fall handlar det om dubbelt så många tjänster. Vi har en bra verksamhet och det är där oron ligger. Vi vill bevara och utveckla vår verksamhet, säger Karin Åberg.

– Detta innebär att vi minskar av på takten att bli Dalarnas bästa skola, men den ambitionen finns absolut kvar hos oss, säger Jan-Erik Steen (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Fast man vet ju aldrig, vi kan ju få mer pengar i budgeten också, tillägger han.