Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bearbetar känslorna med musiken

Linda E Fändriks låtar handlar om hennes känslor under tiden då hon var deprimerad, och under barndomen då hon växte upp med en alkoholiserad mamma. Linda har skrivit och berättat om detta i över tio år, och hon gör det för att kunna hjälpa andra och för att hon själv har fått distans till vad hon tänkte och kände då.

- Jag var så ung när jag började med det här, så då var det svårt att veta vad man kunde berätta om och vad man hade distans till. Men nu har jag lärt mig vad jag kan prata mer om och mindre om.

Hon har inga speciella mål med sin musik.

- Det är liksom inte så att jag vill bli artist för att erövra världen. Jag skrev en massa låtar för att få ut de känslorna jag hade, och sedan upptäckte jag att jag kanske kunde spela upp dem live. Så då tänkte jag att "jag testar att framföra de här och se om folk vill lyssna". Men huvudsyftet är att jag själv får bearbeta mina känslor.

Om hon måste välja mellan att göra musik eller föreläsningar så vill hon helst kombinera musiken med berättandet.

- En av mina föreläsningar heter "Den innersta musiken". Då spelar jag låtarna och berättar historierna bakom dem. Den kombinationen är bäst eftersom jag då får förklara varför låtarna kom till.

I kväll kan man höra Linda göra just denna föreläsning på Café Peace & Love under releasefesten för EP:n "Stories". Men skivan släpptes redan i somras.

Varför är det inte releasefest förrän nu?

- Jag fick en son i februari, och sedan hade vi planerat en releasefest i Falun, men det datumet sköts upp hela tiden. Sedan skulle vi ha den på ett annat ställe men det blev aldrig av. Så skälet till det är att först fick vi en son och sedan hade vi ingen lokal.

Fridah Jönsson