Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BB och Mora lasaretts första 100 årSvar på David Örnbergs insändare i MT 17 oktober

Annons

Att Mora lasarett detta år fyller ett helt sekel har uppmärksammats på ett allsidigt sätt under jubileumsåret i form av föreläsningar, historiska artiklar och Öppet hus.

Stor tacksamhet ska riktas till de Morabor som för hundra år sedan så framsynt satsade vad som i dagens penningvärde motsvarar 15 miljoner kronor för att ge Mora ett eget sjukhus. Såväl vi som lever idag och tidigare generationer har minnen från byggnaden och verksamheten, där personal visat stor omsorg för befolkningens hälsa.

Mora lasaretts lojala, engagerade och hårt arbetande vårdpersonal tillsammans med det stora antalet AT-läkare som söker sig hit bådar gott för framtiden.

I en insändare skriver David Örnberg (V) om en viktig verksamhetsgren som inte längre bedrivs på akutsjukhuset, trots att det formellt fortfarande finns kvar i dess organisation: Mora BB.

Jag delar inte hans historiebeskrivning kring BB:s nedläggning eller att det skulle saknas ett samband mellan ekonomiska resurser och verksamhet. Varför skulle det saknas i just detta sammanhang?

Kristdemokraternas uppfattning är att Mora BB hade kunnat vara kvar och bekymren lösts med hjälp av stafettläkare, vilket varit fallet under många år innan BB-verksamheten upphörde. Visst är detta en penningfråga.

Birgitta Sacrédeus, Mora, Kristdemokraternas oppositionsråd i dalalandstinget

Annons