Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Sverige ska inte hjälpa en regim som hyllar terrorister och knivmördare

Det svenska biståndet till de palestinska områdena måste ses över. Den palestinska myndigheten ger nämligen stöd till terrorister, skriver Bawar Ismail.

De senaste åren har israelerna fått utså en ny våg av terror i sin vardag. Vid sidan av jihadistgruppen Hamas raketattacker mot civila bostadsområden, så går nu även gärningsmän beväpnade med knivar till attack mot oskyldiga israeler. Det är kanske svårt som svensk, utifrån den fredliga tillvaro vi lever i, att sätta sig in i israelernas vardag. Men tänk er att behöva oroa sig för att bli knivhuggen på öppen gata av en okänd person.

Enligt israeliska Utrikesdepartementet har det sedan september 2015 fram till november i år skett omkring 160 knivattacker och 89 försök till knivattacker.

Sverige är i dag en av de största bidragsgivarna till den palestinska myndigheten. För perioden 2015-2019 handlar det om 1,5 miljarder kronor. Skattebetalarnas pengar går till att stödja en regim vars handlingar gjort det klart och tydligt att de saknar respekt för civilas liv och säkerhet.

Den palestinska myndigheten betalar nämligen omkring 2,7 miljarder kronor till terrorister – frisläppta eller fängslade – och till "martyrernas" familjer. Det motsvarar ungefär en tredjedel av det totala biståndet till de palestinska områdena. Detta enligt en rapport från forskningsinstitutet Jerusalem Center for Public Affairs.

Samtidigt uppmuntrar palestinska ledare till fortsatta terrordåd. De romantiserar och hyllar terrorister som mördar civila. "Varje droppe blod som spills i Jerusalem är ren, varje martyr kommer att nå paradiset, och varje skadad person kommer att belönas av Gud", sade Mahmoud Abbas förra året. Ja, Palestinas president Mahmoud Abbas.

Det finns alltså ett system i Palestina som aktivt stödjer, och uppmuntrar, till terror- och våldsdåd mot civila i Israel. Det sätter givetvis käppar i hjulet för fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Hur ska fred uppnås om palestinska ledare genom bidrag och ord uppmuntrar till avskyvärda terrordåd i Israel?

Det palestinska stödet till terrorism borde stå i stark konflikt med utrikesminister Margot Wallströms feministiska utrikespolitik. Skulle inte en sådan utrikespolitisk linje verka för fred och samverkan? Sverige, denna humanitära stormakt, ska väl stå upp för frihet och rättvisa?

I årets utrikesdeklaration sade Wallström: "Vi måste ge ungdomar både i Israel och Palestina hopp om framtiden". Hon fortsatte sedan: "Målet är att både Israel och Palestina ska kunna leva i fred och säkerhet, inom ömsesidigt överenskomna gränser".

Hopp om framtiden? Leva i fred och säkerhet? Det är inget som de palestinska ledarna verkar vilja skriva under på.

Hur kan utrikesministern tillåta att vi villkorslöst ger bistånd till en regim som aktivt stödjer terrorister och våldsverkare? Det undrar även Kristdemokraternas Europaparlamentariker Lars Adaktusson i ett gästinlägg i SvD: "Det är ingen tvekan om att den palestinska civilbefolkningen behöver vårt stöd, politiskt såväl som ekonomiskt. Men att svenskt bistånd konstant hamnar i fel fickor och dessutom används till att avlöna och försörja personer som genomför terrordåd mot civila är oacceptabelt."

Storbritannien, Norge och Tyskland har reagerat mot den palestinska regimens terrorvurmande. Det är också länder som vill främja fred mellan israeler och palestinier. Så när ska Sveriges regering och utrikesminister Margot Wallström strypa biståndet till en regim som stödjer terrorism?

Läs gärna: Vänsterpartiet verkar inte bry sig ett dugg om kvinnorna i Gaza

Läs även: Rödgröna, naiva drömmar