Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Med Sabuni och Rojas tillbaka i politiken skulle integrationsfrågorna få ett lyft

Politikerna har sagt det i över 15 år. Vi har misslyckats med integrationen.

År 2018 låg arbetslösheten bland utrikes födda på 15,4 procent, enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar. Segregation breder ut sig. Sverige delas upp mellan fattiga, rika och etniska grupper.

Infödda svenskar flyttar från områden med stor andel utomeuropeiska invandrare. Socialt utsatta områden kännetecknas av utanförskap, arbetslöshet, trångboddhet, låg utbildningsnivå och mer kriminalitet.

Vi har misslyckats med att bryta segregationen och stoppa utanförskapet. Vi har misslyckats med att motverka hederskultur och islamistisk extremism.

Det råder även stora skillnader mellan inrikes och utrikes födda elever. I en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visades bland annat att 90 procent av inrikes födda elever uppnådde gymnasiebehörighet.

För utrikes födda elever var den motsvarande siffra ungefär 65 procent.

Samtidigt utmanas de liberala värderingar som råder i vårt land av unkna och djupt patriarkala hedersnormer.

En kartläggning från Örebro universitet 2018 visade att var sjätte niondeklassare i Stockholm, Göteborg och Malmö lever under hedersförtryck. Och religiös fanatism har lockat unga män och kvinnor till att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten i Syrien och Irak.

På DN Debatt förklarar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varför man bör ta integrationskrisen på allvar och varför partiet nu sjösätter en kommission som ska mejsla fram genomförbara reformer för att vända utvecklingen.

En gång i tiden var Folkpartiet, med företrädare som Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni i spetsen, det enda partiet som prioriterade integrationsutmaningen.

Utanförskapet kartlades, förslag lades fram för att uppvärdera det svenska medborgarskapet och FP tog strid för att försvara den liberala samhällsordningen mot starkt religiöst konservativa värderingar i kvinnosynen.

Om fler hade lyssnat på exempelvis Mauricio Rojas 2004 hade Sverige kanske undvikit det totala haveriet med etnisk segregation och utanförskap som följt den kravlösa integrationspolitiken.

I dag har L tyvärr sjabblat bort integrationsfrågan fullständigt och L kan inte visa upp några kunniga namn som Rojas och Sabuni.

Det är därför välkommet att M nu vill gå i täten i arbetet för att vända integrationskrisen. Och framför allt är det välkommet att Rojas gör comeback i integrationspolitiken. Rojas kommer nämligen att sitta i integrationskommissionens expertgrupp.

Det är bråttom. Utrikes födda måste hamna i arbete, den etniska segregationen måste stoppas, gängkriminaliteten ska bekämpas och skolresultaten i utsatta områden måste stärkas.

Annars riskerar utanförskapet att gå i arv och segregationen att bestå.