Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: En demokrati måste kunna försvara sig – rätt att ta islamistiska imamen i förvar

Sex tongivande personer inom den islamistiska miljön har tagits i förvar av Säkerhetspolisen med syftet att få dem utvisade. Säpo använde lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, vilken innebär att individer som saknar svenskt medborgarskap och som betraktas som ett säkerhetshot av Säpo kan utvisas.

Individerna är inte okända för dem som följt rapporteringen om islamistiska aktiviteter i Dalarna, Gävleborg och Västmanland. Gävle moské och den nyetablerade friskolan Nya Kastets skola har varit en nod i en verksamhet som ledarna velat sprida ideologiskt och praktiskt i Mellansverige.

En av dem som tagits i förvar är imamen Abo Raad. Imamen har hyllat Islamiska statens krigsframgångar i sociala medier och varit ansvarig för en hemsida som förordat dödsstraff för homosexualitet.

LÄS ÄVEN:

Bawar Ismail: Det är dags att låsa in elevernas telefoner

I Försvarshögskolans rapport, Mellan salafism och salafistisk jihadism, pekas Abo Raad ut som en tongivande figur inom den salafistiska miljön i Sverige. Ytterligare en annan är benämnd som "skolchefen" i medier och driver en religiös friskola i Göteborg som kantats av många problem. Samma skolchef hjälpte till att etablera Nya Kastets skola, en skolverksamhet som Abo Raad har direkta kopplingar till.

Det är Migrationsverket som måste fatta beslut om utvisning, vilket även skedde. Det överklagades sedan till regeringen som i veckan tog sitt första beslut gällande en av de förvarstagna personerna: Skolchefen ska utvisas.

Problemet är bara det att såväl Migrationsverket som Migrationsöverdomstolen har bedömt att en utvisning inte kan verkställas på grund av situationen i hemlandet och eventuell risk för förföljelse.

De förvarstagna individerna kan alltså gå fria trots beslut om utvisning, med med anmälningsplikt hos polisen, fram tills dagen då utvisning kan verkställas. Givet omständigheterna är det bättre än ingenting, även om regeringen borde ha prövat Säpos förslag om att förhandla fram garantier med berörda hemländer.

För att försvara demokratin, och medborgarnas säkerhet, måste berörda myndigheter använda alla lagliga medel för att förebygga, stävja och övervaka extremistiska miljöer som inspirerar människor till att begå mycket allvarliga brott. LSU är ett sådant verktyg.

En form av kritik mot LSU som förts fram med anledning av Säpos agerande är att lagen skapar skillnad mellan dem som har svenskt medborgarskap och dem som lever i Sverige med uppehållstillstånd. Eh? Det är så det ska funka!

Endast svenskt medborgarskap ger individer absolut rätt att stanna i Sverige. Uppehållstillstånd kan ju faktiskt återkallas. Menar kritikerna att det ska bli ändring på det? Ska uppehållstillstånd ge innehavarna absolut rätt att bo i Sverige? Vad är då poängen med att ha medborgarskap? Eller att ens dela ut uppehållstillstånd? I sådana fall kan vi lika gärna tilldela alla svenskt medborgarskap när de anländer till Sverige.