Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Bra att M lyfter frågan om slöjtvång men förbud är ingen mirakelkur

Borde man förbjuda slöjan i svenska skolan? Ledarsidans krönikör Bawar Ismail är tveksam.

Hur tolerant ska det svenska samhället vara? Det är kanske den mest brännande frågan i takt med att Sverige blir allt mer mångkulturellt.

Vad frågan oftast kokar ner till är hur Sverige ska hantera världsreligionen islam. Det är därför frågor om böneutrop, tillstånd att bygga moskéer och framväxten av religiösa friskolor återkommande dyker upp i samhällsdebatten.

LÄS ÄVEN:

Emma Høen Bustos: Hedersförtryckets klor sträcker sig ända in i Dalarnas klassrum

Och så har vi så klart slöjan – ett religiöst plagg som kommit att bli den främsta symbolen i de många diskussionerna om tolerans, mångkultur och religionsfrihet. Och nu står plagget åter i fokus.

Moderaterna vill nämligen utreda ett slöjförbud i skolan. Syftet sägs vara att skapa en frizon där pojkar och flickor behandlas lika i klassrummet – fria från religiöst tvång eller hedersförtryck.

Förslaget har väckt kritik och anklagats för att vara islamofobiskt. Det är en bekväm men onyanserad utgångspunkt.

För visst finns det muslimhatare som mer än gärna vill förbjuda allt som kan tänkas ha en koppling till islam. Men faktum är att kritik mot slöjan och krav på att förhindra slöjtvång återkommande gånger hörs från röster som själva har erfarenhet av att bära plagget.

Det handlar framför allt om kvinnor som flytt mullaregimens slöjtvång i Iran, slagit sig loss från hedersförtryck och som faller offer för moralpoliser i utsatta områden runt om i Sverige.

M:s intentioner är goda. Att det finns föräldrar som tvingar sina döttrar att bära slöja går inte att förneka. När Göteborgs-Posten ringde runt till 40 olika förskolor i socialt utsatta områden svarade nästan sex av tio att man kan kontrollera om flickorna bär slöja eller inte. I reportaget framkom det att det finns föräldrar som aktivt lägger press på förskolorna att hålla ögonen på deras slöjbärande döttrar. I ett fall hade personalen till och med filmat en flicka så att föräldrarna kunde bekräfta att slöjan satt på under förskoletid.

Det är givetvis upprörande. I skolan ska barnens trygghet och rättigheter stå i centrum. Förskolepersonal ska inte upprätthålla föräldrars religiösa krav och förhållningsregler.

Men ett simpelt förbud är så klart ingen mirakelkur mot problemet. Slöjtvång kan fortfarande upprätthållas av föräldrar utanför skoltid. Och vad ska lärare göra om elever ändå dyker upp med slöja? Porta dem från lektionen och därmed förvägra dem värdefulla undervisningstimmar? Med framväxten av religiösa friskolor, som politikerna ännu inte stoppat, finns även risken att vissa föräldrar helt drar sig undan det svenska samhället och låter sina barn undervisas i klassrum med elever från samma etniska och religiösa grupp.

Något enkelt svar på den problematik som M identifierat finns tyvärr inte.